Wednesday, April 20, 2011

Enam Purnama tp musykil lg

Hari sabtu ni genap umur HUSNA enam bulan.
Enam bulan adalah sngt sinonim dengan makanan pejal. Seolah2 enam bulan = makanan pejal.
Aku mmg sudah berkira2 dalam kepala otak ni nk bg makanan ape kt HUSNA. Semestinya bubur kosong dulu la. Test market dlu la katakan. Cumanya aku masih pening2 ttg penyediaan makanan pejal ni especially bila nk bg pd bs. Sbb yg bnyk aku jumpa adlh pasal resepi makanan pejal.

Td g klinik utk jab for 6 months. Jab kali ni HUSNA meraung sekuat hati. Sebabnya nurse yg buat tu adlh pelatih..masih terkial2 nk cucuk paha budak. Aku tgk pun ngeri cara die cucuk, mane la tak meraung budak tu. Nasib baik aku skrg ni dh tegar tgk anak menangis. Kalau dlu2 mesti ngn aku skali meleleh. Kesian betul kt HUSNA. Nk je kluar dr mulut ni xnk nurse pelatih. Tp xterkeluar..Berat HUSNA bru 6.2kg. Panjang pun 62cm. Nurse dh pesan bg makanan pejal kt budak kecik tu. Kalau lmbt bg nnt graph turun.

Jd aku ade beberapa kemusyikalan cikit. Harap pd pakar2 makanan pejal aka mak2 superb blh la menolong aku huraikan kekusutan yg melanda diri ini.
  1. mana lebih baik, puree nasi tu buat beku ke utk seminggu or masak yg fresh siap2 setiap pg.
  2. kalau nk bg pd bs, lepas masak bubur tu letak dlm bekas..bila smpai rumah bs transfer dlm peti ais dia or letak dlm flusk je (xperlu nk panaskan smula)
  3. kt umah bs ade warmer..so kalau nk panaskan guna warmer tu pun blh..so adkh lebih baik masuk peti jer dlu bubur tu (so xperlu gna flusk) then bila nk makan, panaskan dlm warmer
  4. jika buat puree sayur yg frozen, lebih baik masakkan siap2 campuran bubur+puree sayur beku tu or letakkan je kiub2 yg beku tu dlm 1 bekas tnpa dipanaskan (meaning biar bs yg panaskan)
  5. kalau ade saper2 yg dh bli segala gadjet berkaitan nk sediakan solid food ni sudi la kiranya share apa gadjetnya n bli kt mana :) * nk sonang aje den ni*
ok itu jer la kot setakat ni..harap2 ada yg sudi membantu..dan terima kasih bnyk2 pd yg bg info

16 comments:

Ann said...

Ann tak ada experience sangat sbb Kaisya refuse bubur ms awal2 dulu. Pernah cuba bg BS yg dh siap masak, masuk flusk tahan panas 8 jam (kalau x silap). so BS tak perlu panaskan.


Happy becoming 6mth Birthday, Husna!

CaHaYa^KetEnaNGan said...

nurul pun takde pengalaman skrg.
kecian kan bagi anak asyik makan yang beku..most yang nurul baca, diaorg bangun awal, masakkan untuk si kecil..lagi senang guna slow cooker..masak malam, pagi tu panasakan..kemudian bled, letak skit dlm bekas termos tu, nnt husna nak makan terus bs cedok.lagi satu, rasanya untuk seminggu tak payah la difrozenkan..juz letak dlm peti bahagian bawah..nak panaskan guna warmer tak pun guna oven..rasa lagi elok dr bagi yang frozen..

Ainul Mustafa said...

ainul masak hari2.mcm kesian plk bg dia mkn benda yg frozen.hehhehee..tp tu kalo rajin la.awal2 ainul bg puree buah je. carrit, epal @ pisang.minggu ke2 br ainul bg nasi.tp buat cari2.campur dgn pisang ke epal ke.minggu ke3 br nasi keras skt.blh panaskan dlm warmer.mskkan dlm microwave pun blh.
ainul just beli blander lain je sbb taknak campur dgn yg kita hari2.masak nasi dlm periuk je.mcm kita bt bubur nasi.tp air lg banyak supaya lembik..

insyaALLAH kalo sempat nanti ainul bt entry psl ni ")

ღnFashyaღ said...

Fashya hari2 bangun kol 5 buat bubur HUsna. letak dalam tapawe biasa tu je, nanti Bs panaskan dalam microwave je. make sure letak dalam bekas yg bleh masuk MV lah. Erm, memula memang kucar kacir sket, lama2 dah tau cara-cara, mesti dah tau cemane nak handle.

N 1 thing, fashya tak setuju nasi difrozen kan. better bagi yang fresh, masak je dalam rice cooker. Kejap je masak. huhu...Puri okay buat frozen.

fizz said...

yana, nasik bubur utk eryna kite wat fresh everyday. mak kite tak bg frozen sbb katenye nasik sejuk. die dok membygkan mcm kite dok mkn nasik sejuk seminggu haha kesian baby. so biasenye mlm sblm tdo tu masak dlm rice cooker, pagi subuh tu blend n transfer masuk termos. dulu kite letak dlm tupperware kecik2 dh siap bape serving utk bape kali mkn. tp sejak2 kes BPA ni, kite mcm tak confident plak pengasuh die tu panaskan camne. sbb tu guna termos.

bab puree plak, kite slaloo wat puree utk buah je. means as snacking die in between bubur (supaya die senang lawas). sayur2 utk bubur nasik sume masukkan fresh2 time masak bubur ;)

bab gadget, xde beli ape pun. periuk nasik guna yg jenis bole masak bubur terus (congee), then blender guna blender kecik tu (time kawen dpt 3 blender!), so asingkan siap2 dh blender mkn mana, blender eryna mana.

awal2 mmg mcm huru hara sket tp dh lama2 bile pakar, senang je nk wat mknn baby hehe. have fun menyediakan solid food utk husna!

* eh pjg giler dh mcm wat entry plakk

KAK RAINBOW said...

nurul hari2 masak aziyana bubur pun mcm tu

Nurul aziyana said...

waah semua bgn awal pg masak hari2 yerk..erm kna wt gtu jugak ni..
ekceli dh bli tupperware kcik2, yg bpa free khas utk letak bubur tu..

ok thanks semua

Unknown said...

hehe kalau mama muhriz yg kat rumah nie mmg no excuse la tak masak moi die tiap2 hari kan ;p org gune hand blender zie,senang blend dlm periuk tak yah transfer2.nak basuh pon sonang ;p

sharEna said...

kite dulu sbb pemalas maka masak bubur byk2 stok 5 hari naurah kt nursery.

masok peti sejuk mmg tahan lama. bkn tempat frozen yer. hehe..

pagi2 panaskan & masok bekal. bagi mcm tue jer. MIL kata sampai tengahari pon elok lg dia bg naurah makan klu masih ada baki dr mkn yg 1st time tue.

tang healthy ke tidak, no komen lah. yg pntng dh try buat yg terbaik & itulah yg paling sesuai dgn jadual rutin harian.

alhamdulillah naurah membesar normal mcm bdk2 lain jugak =)

~MaMa AdRiAn FaRiQuE~ said...

iza bgn awal pg utk masak bubur...better masak pg² coz nk bg bb mkn yg fresh...

enjoy taw dpt sediakn solid food utk anak kita sndiri...mula² mmg penat + kucar kacir ckit tp lama² nnti yana biasa la...

menu adrian : bubur, carrot, ubi kentang & ayam/ikan...pastu campur ikan bilis yg diblender ckit...BS adrian ckp dia suka mkn...
alhamdulillah, anak suka mkn hasil air tgn mama dia...hepi sgt...
:)

xeea said...

Kite mula2 pun mcm malasss je. Tp bila dah biasa, bgn pagi2 masak takde hal lah. Tapi ada cara, nak bagi masak tu cepat & sedap. heh

Ada org ajar kite buat camni :

1. Basuh beras bersih2 (ikut la byk mana. kite biasa buat stok sebulan)
2. Sangai (goreng tanpa minyak) beras yg dh siap basuh td utk keringkan.
3. Blender beras sampai jadik ala-ala hancur gitu (rice powder)

Puree :
1. Potong pumpkin/carrot/potato/brocolli kecik2
2. Stim kan (kite guna Avent blender& steamer combo. Kat Giggles & LilWhiz ada)
3. Pastu blend then masukkan dlm ice cube utk frozen.

** Nak masak, ambik 1-2 sudu besar rice powder, tambah air, pastu campur 2-3 cube frozen puree, stir it well.

Tadaaaa! Bubur siap dlm masa 5 minit je.

Selamat mencuba :)

Kak Mahh said...

Kena pandai agihkan masa yang penting kita berjaya buat yang terbaik untuk keluarga kita.

Adila Khairy said...

yana, safiyyah lagi 3 mgg genap 6 bulan, tp maknya ni dh siapkan mental siap2 dh nak bagi makan apa dan persiapan gajet2.. kekeke... dh beli blender avent dgn slow cooker, dh beli jugak bekas buat air batu yg bertutup kat giant dgn bekas2 tupperware yg kecik2 serta besar, juga dh beli pinggan sudu tommee tippee dekat onebabyworld. semangat kan? tp rasanya nak beli flusk pulak lepas ni.

saya bekenan dengan kaedah ni:

1) buat puree sayur2 dan buah2, pastu bekukan dlm bentuk kiub (letak kat tmpt ais bertutup, beli kat giant RM3.99), pastu bila dh beku pindah masuk tupperware besar sikit pastu labelkan.

2) utk nasinya pulak, beras tu kena cuci dlu, pastu keringkan, pastu blend bg hancur sikit, pastu letak dlm bekas simpam dlm peti sejuk.

3) bila nak masak bubur, masukkan beras dlm periuk atau slow cooker, pastu pilih la nak masukkan kiub puree yg mana satu... nak campur2 pun boleh.. bila dh masak, masuk dlm flusk, anta kat bs, saya rasa tak perlu panaskan lagi bila bs nak bg makan kat baby...

tapi, utk baby umur 6 bulan ni better start dengan buah2, katanya yg sayur2 dan ayam/ikan tu tunggu 8 bulan...

so, utk first solid food safiyyah lagi 3 mgg ni, org bercadang nak bagi dia puree avokaco/apple + ebm... hehehehe.... :))

pastu baru try masuk kismis ke, pastu baru buat bubur... :))

antalya said...

better yana masak everyday. either nasik & lauk/sayurnya skali.memandangkan yana dh ada warmer, so tak perlu lah boh dlm flusk buburnya tu.kasi bb sitter simpan bubur dlm peti ais dulu.time husna nk mkn br lah panaskan

Nurul aziyana said...

terima kasih semua..akan kuguna ilmu yg bermanfaat ni..nk mencari gajet plk sekarang ni..hihihih

NAZLIANA SI CUTE said...

bagi jer nestum kat umahh baru kasi bubur..lg senang