Friday, October 14, 2011

Alkisah Triffle

Rasa lama betul tak perasan jd diva chef, tempek resepi dan tayang hasil tangan kat sini. Mood masak2 sekarang pun macam makin merudum walau hakikatnya aku suka masak-masak, kumpul buku masak lagi la...:)

Ok tidak mau berleter panjang. Masakan seterusnya..triffle.
Aku mula suka makan triffle lepas makan hasil air tangan opismate. Tapi biasa la, makan yang orang punya memang sedap. Nak buat sendiri bg aku memerlukan kekuatan..Hahahaha punyala malas kan bunyinya.
Resepinya cukup mudah..nak buat tu senang sahja tapi antara mahu atau tidak, antara rajin atau malas. Sebenarnya sudah berkali-kali keinginan nk buat sendiri tu timbul. Tapi asyik tertangguh. Tapi akhirnya berjaya juga buat. Resepi, ceduk kat internet la apa lagi..cuma ade la oter2 ckit kan. Salah satu sumber rujukan adalah dr pn MUN..so kalau nk resepi amik dari blog dia je la..

 Ni lah hasilnya

Auwww berwap lagi..fresh





Maaf la, tak sama pun mcm triffle orang lain. Hehehehehe..Nak masuk tekak sendiri kan, semuanya ikut suka. Orang guna buah peach aku guna laici. Orang buat lapisan paling atas tu guna kristal jeli perasa strawberry aku hentam guna perasa oren. Jadi triffle aku ni semua rasa ada..:)

Okey sebenarnya kalau lihat dari rupa memang xmenarik anak tekak nak telan. Tak cun langsung. Rasa? rasa tak boleh tipu. nak tahu apa rase? aiyakk aku terus terang aje la..ekceli mmg seribu rasa ada termasuk rasa hangit.....uwaaaaa kantoi ar xpandai masak puding ke kek ke dan seangkatan dengannya..lapisan kedua iaitu lapisan kastard aku ade rasa sedikit hangit la..sebab utama, aku xguna periuk non stick..konon sebab nk pekat sampai dh jadik hangit kt dasar periuk..so bila dikacau maka bercampur la yang rasa hangit di dasar tu dengan yang tidak hangit..ceh ade ke puding hangit? hahahaha cipta sejarah aku ni..

Tapi walau rasa hangit, aku sumbat mulut Husna, laju je dia makan..heheehhehe bagus anak mak ni. Dan rasa hangit itu juga tidak akan mematahkan semangat aku untuk mencuba lagi. MUN, bagi tips ckit cane nk masak kastard tuh, tahap kepekatannya sehingga mcam mana. Pekat macam jem kaya tu ke or pekat takat susu pekat nk buat teh tarik..

9 comments:

mun said...

alamak ader nama mun le kat situ...ekceli mun tak pandai sgt le..buat pon sekali jee hari tue....tang kastard tue bg pekat mcm kaya...alaa yana..takpe pas nie leh cuba lagiii..mun nak cuba buat lagi pon tak terbuat tau

nanonano said...

eh knape nk msk kastard kene guna periuk non stick??
umah na xde mende2 tu semua
msk dlm kuali biase je, hehehe agak2 dia dh pekat sket, sokay la
tringin nk mkn triffle gak ler mggu ni,
bhn2 semua dah ade, cume whipe cream je lg, malasnye nkg bandar

Nurul aziyana said...

mun: ooo mcm kaya ek? mmg pekat betul la..tu la masa buat tu nk tunggu pekat gitu dh hangit dh kt bawah

nano: hehehehe sbb xguna kuali..xpernah lg try guna kuali..klo non stick senang na..okey sila buat lepas ni tyang triffle versi pn nano pulak

wardah @ fie shah said...

Kita pun baru nak try trifle ni. Last week buat puding laici. Nyum nyum. Tapi kita pun tak pandai tau yana. Kita pun hentam saja.

afni+hafiz=dani said...

a'ah betul2. afni pun aritu masak kastard tu pkai periuk biasa je. just kena sentiasa kacau, agak2 nmpk pekat skit, terus matikan api.makan sejuk2 sedap oh triffle ni

Ainul Mustafa said...

ainul pun guna periuk biasa je.tak penah letak laici.selalu beli koktail buahan campuran tu..

CaHaYa^KetEnaNGan said...

nak masak kastad kena berhati2..sama gak masak gula hangus..kan hangus btul, mmg pahit la jadinya...same as kastad kan! pernah gak wat triffle..tp bujang dulu...kena buat lagi ni..ye la dulu buat bukan jadi sangat pun..huhuhu...takpe 1st buat tak jadi, so jom buat lagi, br perfect kan

evyn4ever said...

wah...sy mau cuba gak..tp..hukhuhk..bahan2nya tiada..kolo senang2 t bg resepi eyk:P

Hanani Hamid ( Ticer Nani ) said...

nani pun baru nak try wat..takpe, next time wat lagi