Wednesday, November 16, 2011

R.U.M.A.H

75% completed!
Itu mengikut surat yang aku terima dari pemaju. 75% bermakna rumah sudah siap sepenuhnya, tunggu buat jalan bertar dan longkang sekitar rumah sahaja.


Macam tak percaya dah beli rumah sendiri


Perasaan?

Mestilah excited rumah sendiri sudah nampak dan nyata dalam bentuk fizikal, bukan lagi di atas kertas tapi sudah terpacak di atas tanah. Mengikut perancangan bulan Mac tahun depan kami akan dapat kuncinya. Pheww! memang tak lama dah. Segala perancangan nak masuk rumah baru sepatutnya sudah tersenarai. Di mana nk beli kipas dan lampu, di mana nk tempah kabinet dapur, siapa yang buat grill, kt mana nak cari wireman, warna apa nak cat bilik.

Banyak...memang banyak list untuk masuk rumah..Duit nak guna pun banyak jugak la. Senaraikan memang sedap, bila tiba tang fulus, mengeluh! Kalau la jutawan, kan seronok. main tunjuk je. Tak perlu mencari mana yang paling murah tapi berkualiti. Baru2 ni try usha2 trafel design untu kabinet..tolak tambah lebih kurang maximum RM12500 untuk kabinet.. perghhh duit simpanan pun tak cecah lagi nilai tu..takkan le nk perabih untuk kabinet je. Nasib baik kt trafel ni boleh buat sikit2 ikut kemampuan.

Itu kabinet dapur. Yang paling utama sekarang grill *er betul ke eja cenggini?. Pun menuntut kos yang banyak. Tambah2 kt area kuantan ni. Kalau rumah di trg/kel boleh la aku hire cousin yang buat yang tentunya jauh lebih murah.Susahnya nk cari yang murah zaman sekarang. Semunya menuntut jumlah yang tinggi. Tsk..Belum lagi tambah peralatan dalam rumah. Katil, almari, meja makan. Semuanya kena beli baru memandangkan aku ni dr kuarters yang mana peralatan sebegitu sudah tersedia di rumah. Uwaaa menangis air mata darah pun belum tentu duit jatuh dari langit.

Ade tak mana2 jutawan nak sponsor?? Buat kabinet dapur pun jadi lah...Muaahahhahaha..

20 comments:

nanonano said...

kt mana ni yana??
xsbr nk tggu jemputan tuk naik rumah dr yana, blh na bwk kek keramel sbgai buah tgn tuk rumah baru, ekekeke

Mrs Nageb said...

Wah cantiknyabrumah..landed ulak tu..ah idaman kalbu...kat mana ni dear..bestnya kan..

farhanna said...

blog awak kena "malware" nk buka kdg2 x boleh

aziyana said...

nano:hehehe ce tgk trademark pagar..agak2 kt mane?
wah nk bawak kek tu, i like..tp lamabt lgi nk naiknye

mrs nageb:ni kt kuantan :) alhamdulillah rezeki Allah

farhanna: er malware lg? huhuhuhuh

rDnA said...

Cantikkkkknye..
Tp betulla bla dh duduk rumah sendiri sronok mmg seronok nk deko2 ni tp tang fuluss tu la.ni pun buat mna mampu dulu.sikit2..semuanya costly skrg ni tp takpela pelaburan jangka pjg.

Yantie said...

Cantiknya rumah yana..klau kite dah x sabar2 nak tunggu siap..berangan setiap hari..

Delimasari said...

cantik

sharEna said...

cantiknya yana....

bestnya dah ada rumah sndiri kan?

cam kite sbb ddk rmh mil. kire cam rmh sndiri la jgk tu. sbb rmh tu kosong xde penghuni..tu psl xde hati sgt nk beli rmh ats nama sndiri lagi..maybe in 2-3 years time lagilah kot..insyallah =)

Nini The Cokelat Celup said...

wah bestnyeee. ni kat kuantan kan? tp kt ne ye? tgh cr umah gak kat kuantan nie..feninggggg..sob sob

Xeea said...

Cantik! Modern sleek. Thought akak akan beli rumah ala2 English cottage style gitu. hee

Btw, on furniture, dah boleh beli sket2 dr skrng. Kedai2 perabot skrg ni ada offer, bayar monthly (w/o interest) pastu simpan within 1 year kat warehouse diorang dulu. So, by the time nak masuk rumah, bayar dah habis.

In fact, kitorang mmg buat camtu pun. Nak beli semua sekaligus, mmg pitam. Kalau setakat brg kecik2 yg boleh cash & carry boleh tahan lagi.

mama shifa said...

bestnyer, rumah besar
kita rumah kos sederhana jer
btw blog ni ada malware detected tau

Warning: Something's Not Right Here!
nurulaziyana.blogspot.com contains content from jmrblackfinger.blogspot.com, a site known to distribute malware. Your computer might catch a virus if you visit this site.

NURUL JAMIAN said...

Wahhhh dah beli rumah syoknya yana

deena awanis said...

bestnya ada rumah sendiri...cantik pulak tu...jeles2..

Ciare Baha said...

masyaAllah canteknyaa rumah baru diaaa..wuwuwuwuwu


:)

aziyana said...

rDna:btul..btul..btul..sbb pelaburan jangka panjang la mcm lega sikit..at least dh ade aset

yantie:hahahaa berangan tu kan seronok :)

delimasari: alhamdulillah

ena:mmg best ada rumah sendiri tp masuk bab tang nk urus rumah tu berat sikit..rumah sendiri mesti nk jg betul2 kan..xpe ena, ade rezeki tu nnt merasa la duduk rumah sendiri..insyaAllah

nini:ni kt kotasas..kalau nk beli carik pemaju pasdec, freehold dan kompem terbaik!

xeea:hahahaha xde pemaju nk buat english style ar..klo dop beli doh..oowh wt gitu ek..nice idea..boleh diperitmbangkan..tp btul la, beli sedebuk pengsan mak..mane mampu ngn gaji dh41..hahahhaha

mama_shifa: xpe, lepas ni mane tahu rezeki boleh beli rumah besar :) btw blog yg ade malware tu dh diremove..thnks ya inform

nurul:kalau beli lamabt, rege naik mencanak2

deena:alhamdulillah..umah deena nnt mesti lg cantik dr yg ni

ciare:skrg pemaju pakat2 wat design moden..tu yg nmpk cantik

ida_F said...

masa nak masuk umah sedikit sakit. kena start planning dari sekarang. kalau dah start survey, baguslah. bleh cari tempat paling murah dan berkualiti.

sila-lah membelek-belek majalah berkaitan. moga dpt ilham untuk menghias rumah baru.

Nini The Cokelat Celup said...

ooh aah kat kota sas. hr tu g tgk fasa yg br tu.. tgh prtimbgkan juge nak beli kt sn..dkt juge dgn uia.. kat ktn mahal kan semua bnddeeee... uwaaa

Nini The Cokelat Celup said...

oo aah kat situ.. xperasan.. hr tu g show room n house die.. tgh pertimbngkn juge nak beli kt situu.. kat kuantan nie semua mahallll..uwaaaa

antalya said...

cantik la yana.emm ktowang ni dr bln 9 aritu dijanjikan nk bg kunci tak dpt2 pon lg.frusttt

Anonymous said...

salam. kita bakal berjiran la ye :)