Saturday, August 17, 2013

Blackheads HILANG!! 2 langkah untuk mengatasi

Blackheads!!


Seolah parasit terutama bagi wanita. Blackhead mencacatkan kecomelan sesorang wanita. Kulit yang gebu dan putih bilamana ade bintik2 hitam blackhead di hidung boleh mencacatkan keseluruhan wajah! Tengok blackhead melata di hidung pun semacam eeeeuuwww kan? kan? diri sendiri pun ngeri nk tgk!

Meh berkenalan dengan blackhead dulu. Apakah blackheads sebenarnya???
Blackheads hanya jerawat yang tidak mempunyai kulit atas mereka. Disebabkan tidak ada kulit, ianya terdedah kepada udara, dan menjadikannya mudah teroksida dan bertukar warna hitam yang gelap. Blackhead juga dipanggil comedo terbuka. Jika comedo tertutup ia dikenal sebagai jeragat.

Macam mana tu?? Ok detailsnya begini....
Blackheads dikatakan peringkat pertama jerawat. Mereka terbentuk sebelum bakteria menyerang liang kulit pesakit. Bintik hitam ini boleh berkembang menjadi jerawat.
Bintik hitam, dan jerawat secara umum, biasanya terjadi selepas akil baligh, iaitu apabila tahap hormon melonjak. Kehadiran tahap hormon yang lebih tinggi dalam kulit mencetuskan rangsangan daripada kelenjar minyak, yang menghasilkan bahan-bahan berminyak. Kelenjar minyak mengeluarkan terlalu banyak minyak dalam liang, yang berkumpul dan terlekat. Apabila minyak yg tersumbat td terdedah kepada udara ia akan menjadi hitam.

Blackhead boleh terjadi kepada mana2 jenis kulit  tetapi secara umumnya lebih biasa di kalangan mereka yang mempunyai kulit berminyak.

Apakah yang menyebabkan blackheads??
pengeluaran minyak yang berlebihan adalah punca utama kemunculan blackheads.  Ini mungkin berlaku dalam sebahagian besar manusia semasa proses akil baligh. Perubahan mendadak dalam pengeluaran hormon boleh menyebabkan  tahap  hormon DHT (dihydrotestosterone), meningkat yang  boleh mencetuskan overactivity dalam kelenjar minyak, menyebabkan liang tersumbat.

Bagaimana nak atasi blackheads? Jom kuti 3 langkah ringkas di bawah

LANGKAH #1: Hilangkan blackheads
Buat rawatan facial atau buang sendri blackheads tersebut. Jika rawatan facial dilakukan, suhu kulit ditingkatkan dengan menggunakan wap panas pada kulit dan urutan muka dlakukan untuk "mencairkan" minyak keras dalam liang bagi memudahkan proses menanggalkan blackheads.
Bagi melakukannya sendiri, boleh wapkan muka dengan wap dari air panas. Letakkan tuala di atas kepala anda dari belakang untuk mengelakkan stim terkeluar dari muka anda. Wap ini akan membantu untuk melonggarkan bintik hitam dan menjadikan mereka lebih mudah untuk dihapuskan. Biarkan selama 10 minit. Jika stim menyakitkan muka , anda boleh memberi tumpuan hanya pada hidung.


Campuran 4 sudu teh baking soda dengan 1 cawan air mineral. Tampal campuran ke hidung anda, dan biarkan ia kering selama 10 minit. Baking soda akan membantu menarik keluar kekotoran kulit, termasuk kotoran dan serpihan dari bintik hitam. Bilas dengan air suam untuk membuang masker.
Gunakan mana-mana toner atau air mawar untuk menyegarkan hidung selepas itu.

LANGKAH #2:Elakkan minyak daripada pengoksidaan
Bahagian ini adalah penting dalam mengurangkan kemunculan bintik hitam. Seperti yang saya nyatakan, bintik hitam adalah minyak yang telah teroksida dan menjadi hitam, jadi jika anda boleh mengelakkan minyak dari pengoksidaan, minyak tidak akan bertukar hitam (atau sekurang-kurangnya sama dengan cepat).

Antioksidan digunakan dalam produk penjagaan kulit mempunyai banyak manfaat seperti menggalakkan pengeluaran kolagen, mencerahkan warna (tompok coklat) dan melambatkan pengeluaran radikal bebas yang merosakkan kulit, tetapi satu faedah mengejutkan ialah kemampuan mereka untuk menghalang minyak daripada pengoksidaan, sebab itu ia diberi nama antioksidan. Apabila memilih produk antioksidan, mencari formula yang mengandungi Vitamin C, tetapi pastikan ia adalah stabil, tidak menyengat atau mengganggu kulit.
Saranan saya, gunakan product rangkaian Nutriwhite dari SHAKLEE yang kaya dengan Vitamin c dan pelbagai ramuan semulajadi yang selamat dan berkesan. Saya sendiri sedang menggunakan set asas ini


Nota: Blackheads akan perlahan-lahan muncul semula dari masa ke masa, jadi ia adalah penting untuk mendapatkan rawatan muka bulanan tetap untuk mendapatkan liang dibersihkan secara manual.

Bermnat untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang NUTRWHITE SHAKLEE, hubungi saya di talian berikut

Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM
Penghantaran ke seluruh malaysia adalah memalui pos laju/gdex untuk LUAR KUANTAN

No comments: