Thursday, April 10, 2014

Masalah mata rabun, silau, glaucoma, katarak: Ikhtiar dengan CAROTOMAX Shaklee

Kandungan utama CAROTOMAX SHAKLEE adalah vitamin A yg diambil 100% dari beta carotene, lycopene, lutein, alpha carotene. Apa manfaat Vitamin A yg ada dalam Carotomax? Bagaimana CAROTOMAX boleh mengurangkan masalah mata rabun, silau, glaucoma dan katarak??


Vitamin A bentindak untuk menentang jangkitan dan penyakit-penyakit, di mana ia meletakkan halangan di barisan hadapan yang kuat untuk menentang jangkitan.
Bagaimana?
Dengan membantu tisu-tisu epitelium badan iaitu sel-sel yang membentuk kulit kita dan menjadikan mata, mulut, hidung, tekak, paru-paru, saluran penghadaman, dan saluran kencing berkembang dan repair dengan sendiri. Tisu-tisu ini berada di permukaan luar dan dalaman badan bagi mengelakkan pencerobohan. Tanpa Vitamin A yang cukup, sel-sel ini menjadi kaku, kering, dan lebih cenderung untuk membolehkan kuman boleh melalui permukaan luar ke dalam badan.

Bagaimana untuk mendapatkan bekalan vitamin A dalam pemakanan?
Tak lain dan tak bukan adalah melalui tumbuh-tumbuhan yang mengandungi karotene. Tumbuh-tumbuhan yang berwarna oren, merah dan kuning adalah kaya dengan karotene dan karotene yang paling banyak adalah jenis beta karotene.

Badan kita mudah menukarkan beta karotena kepada Vitamin A di dalam usus kecil, di mana enzim khas memecahkan satu molekul beta karotena kepada separuh untuk menghasilkan dua molekul Vitamin A.
Jika badan tidak memerlukan Vitamin A, beta karotene tidak akan ditukarkan. Sebaliknya, ia beredar di dalam darah dan memasuki ke dalam sel-sel manakala selebihnya akan disimpan di dalam tisu lemak.
Setiap kali kita memerlukan vitamin A, hati dengan cepat menukarkan beta karotena yang disimpan di tisu lemak tadi.

Nutritionist berpendapat, cara terbaik untuk mendapatkan Vitamin A adalah melalui beta carotene. Vitamin A dari carotomax adalah 100% dari beta carotene. Dan product yang baik tidak hanya mengandungi beta carotene tetapi juga mengangandungi Alpha carotene.Bagaimana Vitamin A dari beta carotene sangat bermanfaat untuk masalah mata seperti rabun, silau, katarak?

1. Mengelakkan rabun malam 
Vitamin A membantu kita melihat dengan baik dalam kegelapan. Retina mata (lapisan sel-sel peka kepada cahaya di belakang mata) mengandungi sejumlah besar Vitamin A, terutamanya dalam struktur kecil yang dipanggil rod yang digunakan untuk penglihatan. Jika kita tidak mendapat cukup Vitamin A, kita akan menjadi rabun pada waktu malam iaitu tidak boleh melihat dengan baik dalam gelap atau dalam cahaya malap. Walaupun semua orang ada kebarangkalian untuk menjadi semakin rabun apabila usia meningkat, vitamin A membantu memperlahankan proses tersebut.


2. Mencegah katarak 
Katarak terbentuk apabila kanta mata anda menjadi keruh, mengecil atau menyekat sepenuhnya
jumlah cahaya yang memasuki mata. Pada satu masa katarak merupakan punca utama kebutaan, tetapi
ianya boleh diatasi dengan pembedahan.  Ada bukti kukuh bahawa diet yang kaya dengan karotenoid, terutamanya beta karotena, membantu mencegah katarak dengan menyerap radikal bebas sebelum mereka boleh merosakkan kanta.


3. Pelihara Penglihatan 
Vitamin A membantu mencegah yang berkaitan dengan age-related macular degeneration (AMD). Makula merupakan satu kelompok kecil sel-sel yang sangat sensitif di tengah retina. Ia adalah penting untuk penglihatan yang tajam. Makula akan merosot selari dengan usia yg boleh menyebabkan kehilangan penglihatan dan buta akhirnya. AMD adalah punca utama kebutaan di kalangan mereka yang lebih 65 tahun. Menurut satu kajian, makan hanya satu hidangan sehari yangkaya dengan beta karotena boleh mengurangkan peluang  mendapat AMD sebanyak 40%.

Saya adalah pengedar sah shaklee kawasan KUANTAN. Hubungi saya untuk mendapatkan product shaklee anda pada hari ini. 

Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM
Penghantaran ke seluruh malaysia adalah melalui pos. 

No comments: