Wednesday, April 9, 2014

Pepermint Ginger Untuk Ibu Hamil Yang Loya Morning Sickness dan Pedih Ulu Hati (Heartburn)

Heartburn atau pedih ulu hati adalah simptom normal yang berlaku di kalangan ibu hamil. Heartburn biasanya berlaku apabila bayi semakin membesar terutama bila trimester kedua. Keadaan pedih ulu hati atau heartburn ialah rasa panas dan pedih seperti terbakar yang biasanya dirasakan pada bahagian bawah tekak sehingga ke bahagian bawah tulang dada. Ini berlaku apabila asid perut naik ke bahagian esofagus. Asid ini boleh naik hingga ke tekak atau mulut dan meninggalkan rasa masam dan pahit.Apa yang menyebabkan heartburn atau pedih ulu hati?
Perkara ini dipercayai berlaku akibat perubahan hormon dan fizikal dalam badan anda ketika hamil.
Peningkatan hormon progesteron semasa hamil melonggarkan otot-otot lembut dalam uterus (rahim). Pakar percaya bahawa hormon ini melonggarkan injap yang mengasingkan esofagus daripada perut. Ini menyebabkan asid gastrik dapat melonjak naik ke atas melalui paip tersebut dan menyebabkan rasa terbakar.

Hormon progesteron juga menyebabkan proses pencernaan menjadi lembab.
Pada hujung kehamilan, bayi anda yang semakin besar akan menolak usus dan perut anda ke atas. Ini menyebabkan proses pembuangan menjadi lambat, justeru memaksa asid di dalam perut naik ke dalam esofagus.


[source]

Loya juga merupakan satu lagi perkara yang sentiasa dihadapi oleh ibu hamil. Ianya normal bagi ibu hamil terutama di awal kehamilan kerana pad awaktu ini tahap hormon gonadotrofin korion manusia (hCG) berada pada tahap tinggi. Jangan risau, ianya tak bahaya kalau ibu mengambil makanan dan nutrisi yang secukupnya untuk perkembangan bayi. Tapi macam mana nak makan kalau asyik muntah je bila makan? Ada cara untuk melegakan rasa loya ketika hamil. 


Peppermint Ginger Membantu ibu hamil yang mengalami loya atau morning sickness dan pedih ulu hati @ heartburn sepanjang kehamilan. Peppermint Ginger mengandungi 4 jenis herba semulajadi iaitu daun pudina, halia, jintan putih dan jintan manis yang membantu untuk melancarkan sistem penghadaman. Kelebihan daun pudina 
 • membantu merawat masaalah cirit birit dengan baik. 
 • melegakan selsema dan menghilangkan rasa loya.
 • membantu Sistem Penghadaman
 • bertindak sebagai perangsang dan membantu penghadaman serta mengurangkan 'flatulens'. 
 • Ia juga bersifat sebagai antiseptik, antiparasit dananti virus.
 • mengatasi rawatan masalah GASTRIK.

Kelebihan Halia 
 • Merangsang rembesan enzim Salvia untuk mencernakan makanan
 • Melegakan ketidakselesaan perut / sakit perut
 • Membantu mengurangkan loya ibu hamil atau morning sickness
Kelebihan Jintan Putih 
 • Melegakan masalah gas dan seterusnya memperbaiki sistem penghadaman dan menggalakan selera makan. 
 • Mengandungi “thymol”, kompaun yang merangsangkan pengeluaran asid perut dan membolehkan tubuh untuk mendapat khasiat maksimum daripada makanan.
Kelebihan Jintan Manis
 • Bertindak sebagai anti gas dalam perut
 • paling berkesan untuk pencernaan, boleh membantu kejang perut dan melegakan sembelit.
 • menghalang pembentukan gas dalam saluran usus

Jika anda adalah ibu hamil dan mengalami masalah loya dan pedih ulu hati ketika hamil, boleh cuba ikhtia dengan Peppermint Ginger Shaklee. Saya adalah pengedar sah shaklee kawasan KUANTAN. Hubungi saya untuk mendapatkan product shaklee anda pada hari ini. 
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM
Penghantaran ke seluruh malaysia adalah melalui pos. 

No comments: