Friday, September 5, 2014

5 Vitamin Asas yang Membantu Remaja untuk Jadi Lebih Tinggi

Nak jadi lebih tinggi? Apa yang menjadi faktor remaja cepat jadi tinggi? Macam mana nak tinggikan badan? Apa vitamin yang sesuai untuk jadi lebih tinggi?


Selain daripada struktur genetik, jumlah khasiat dan vitamin yang betul juga penting dalam menentukan ketinggian remaja. Badan memerlukan nutrisi tertentu bagi memastikan tulang terus berkembang dan mengalami pertumbuhan yang sihat. Caranya mudah sahaja, kekalkan diet yang betul, seimbang dengan semua jenis nutrien, termasuk semua vitamin dan mineral penting. Ya, ia bukan hanya satu vitamin yang membantu badan anda berkembang. Sebaliknya, badan anda memerlukan vitamin dan mineral yang berbeza dalam jumlah yang berbeza untuk pertumbuhan yang betul. Vitamin yg diperlukan badan untuk membantu remaja jadi lebih tinggi adalah vitamin B1, B2, D, C ​​dan mineral seperti kalsium dan fosforus.Beberapa kajian menunjukkan bahawa makan makanan yang kaya dengan hanya satu vitamin tidak akan menyebabkan anda mencapai ketinggian optimum anda. Jadi, adalah penting untuk mengambil diet yang seimbang berpotensi untuk mencapai ketinggian genetik anda. Di bawah adalah vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan untuk membantu remaja jadi lebih tinggi.

1. Vitamin D
Ini adalah vitamin yang paling penting yang menyumbang dalam menjadikan tulang yang kuat dan panjang. Apabila seseorang tidak mendapat vitamin D dalam dos yang diperlukan, tulang dan gigi menjadi lemah. Selain daripada cahaya matahari, yang merupakan sumber utama vitamin D, anda juga boleh meningkatkan pengambilan dengan termasuk vitamin D makanan yang kaya dengan diet anda seperti susu, tomato, buah-buahan sitrus, kentang dan kubis bunga. Vitamin D juga menyumbang dalam pertumbuhan ketinggian dengan membantu badan dengan berkesan dalam menyerap fosforus dan kalsium yang penting untuk pertumbuhan tulang.2. Vitamin B1
Vitamin ini membantu dalam menggalakkan pertumbuhan badan. Ia juga membantu dalam regularizing proses pencernaan. Vitamin B1 menyumbang dalam mengekalkan kesihatan jantung dan sistem saraf, organ-organ yang menyediakan bekalan darah yg tetap, membolehkan tubuh untuk berkembang. Sesetengah sumber biasa vitamin B1 adalah beras, kacang tanah dan kacang soya.

3. Vitamin B2 (Riboflavin)
Riboflavin juga dikenali sebagai vitamin B2. Ia adalah vitamin yang penting yang membantu dalam meningkatkan ketinggian. Ia menggalakkan pertumbuhan tulang, kulit, rambut, dan kuku. Makanan yang kaya dengan riboflavin termasuk telur, ikan, susu, dan sayur-sayuran berdaun hijau.

4. Vitamin C
Vitamin ini juga dikenali sebagai asid askorbik yang membantu dalam mengukuhkan tulang dan gigi dan menggalakkan pertumbuhan mereka. Ia adalah antioksidan yang kaya untuk mencegah penyakit, sekali gus meningkatkan peluang badan untuk berkembang dalam usia muda. Sumber yang kaya dengan vitamin ini adalah tomato, kentang, buah-buahan sitrus dan buah beri.

Vitamin yang dinyatakan di atas adalah satu kemestian untuk membesar. Walau bagaimanapun, vitamin semata tidak akan memastikan bahawa remaja membesar dengan ketinggian maksimum anda. Ia juga penting untuk termasuk mineral penting dalam diet remaja seperti kalsium dan fosforus untuk mencapai potensi ketinggian genetik mereka.

5. Kalsium
Kalsium adalah salah satu mineral yang paling penting yang diperlukan oleh badan untuk mempercepatkan pertumbuhan tulang. Pengambilan kalsium secara tetap boleh meningkatkan kekuatan tulang. Sumber utama kalsium adalah susu dan produk tenusu lain. Ia juga boleh didapati daripada sumber makanan lain seperti bayam, produk soya diperkaya dan sayur-sayuran lobak. Selain kalsium, fosforus juga membantu dalam menggalakkan pertumbuhan tulang.

Apakah vitamin Shaklee yang sesuai berdasarkan keperluan vitamin dan mineral yang dibincangkan di atas?


Ostematrix mengandungi Kalsium, magnesium yg lengkap dengan Vitamin D. Bagi remaja yg berusia 19thn ke atas, pengambilan 4 biji ostematrix sehari membantu pertumbuhan tulang yang baik. ostematrix membantu menjaga kesihatan tulang yang optimum. Jika remaja kuat bersukan, pengambilan ostematrix lebih disyorkan. 

Vitamin C SR 500mg pula boleh diambil 1 atau 2 biji sehari bagi melengkapkan keperluan vitamin C harian. Di samping memberi manfaat untuk perkembangan tulang yg sihat, Vitamin C membantu dalam menjaga kesihatan kulit remaja dan mengelakkan kulit dari mengalami jerawat kronik akibat perubahan hormon ketika remaja. 

Bcomplex mengandungi kesemua vitamin B yang penting utk pertumbuhan tulang seperti B1 dan B2. Selain itu bcomplex bertindak sebagai anti stress, sangat bagus untuk mengelakkan remaja yg masih belajar dari mengantuk dalam kelas dan mengelakkan stress belajar. 

Berikut adalah Garis Panduan Umur untuk Pengambilan Kalsium:

1 hingga 3 tahun: 500 mg kalsium
4 hingga 8 tahun: 800 mg kalsium
9 hingga 18 tahun: 1300 mg kalsium
19-50 tahun ke atas: 1000-1200 mg kalsium
Antara sumber-sumber yang kaya dengan fosforus termasuk ikan, kacang dan daging.Sila ingat bahawa hanya makan sihat tidak akan membuat anda menjadi lebih tinggi. Adalah penting untuk mengamalkan diet yang seimbang dengan regimen senaman yang baik untuk memperolehi faedah maksimum daripada makanan yang anda makan. Galakkan anak-anak anda untuk menikmati sukan seperti aerobik, renang, dan berbasikal. Sukan ini membantu dalam menggerakkan semua bahagian badan, meningkatkan metabolisme badan dan bersama-sama menyumbang untuk meningkatkan ketinggian.

Untuk mendapatkan VITAMIN MENINGKATKAN KETINGGIAN BADAN, boleh hubungi saya di talian berikut: 

Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar Shaklee Kuantan
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM, Taman PoloNo comments: