Monday, September 15, 2014

Tips tarik anak enggan makan: 9 Cara Hias Roti Yang Mudah dan Menarik

Rentetan entry semalam, ANAK ENGGAN MAKAN..apa kata kita berkongsi cara dan idea untuk nak tarik si kecil kesayangan kita untuk makan dengan happy makanan yang kita sediakan. Ni kalau orang dewasa pun seronok tengok apatah lagi anak-anak kecil. So jom kita tarik perhatian anak-anak dengan idea-idea decoration ringkas yang boleh dibuat untuk bekalan roti. Boleh la dijadikan bekalan snack untuk mereka samada untuk brekafast, antara breakfast dan lunch ataupun tea time waktu petang-petang ketika mereka bermain. 


Idea 1: Hanya gunakan acuan bentuk teddy bear, bulat dan bentuk2 yang comel


Idea 2: Boleh gunakan bhagian roti yang paling atas dan bawah untuk dijadikan tompok2..corak yang ini tak memerlukan acuan tapi memerlukan imaginasi ibu untuk potong dan cantumkan mengikut corak zirafah. Roti tu boleh disapukan mentega dan kacang


Idea 3: Ini lagi senang. Hanya guna acuan bentuk star dan roti yang berlainan (roti putih dan roti perisa coklat) dan ibu boleh tambah extra hiasan pada roti. Ini pun dah cukup lain dari kebiasaan. 


Idea 4: Yang ini pun tidak memerlukan acuan dan boleh sapukan dengan jem. Hiaskan dengan buah-buahan segar. Snek yang berkhasiat antara waktu makan. 


Idea 5: Haa yang ini pun comel. Boleh juga tambahkan hiasan dengan buah-buahan dab biskut yang anak suka. Sebelum makan boleh buat sesi bercerita contoh yang ini boleh bercerita mengenai lori, truck dan sebagainya. 


Idea 6: Yang ini pun sangat senang. Buah dan roti yang dihias berbentuk awan dan payung..Bahagian mata boleh ditukar dengan kismis. Simple kan. 


Idea 7: Watak sponge bob ni sesuai untuk anak lelaki. Boleh dijadikan breakfast untuk mereka pad ahujung minggu. 


Idea 8: Boleh dibentuk menggunakan acuan dan dihias menggunakan buah anggur dan epal. Anak-anak pasti teruja untuk makan 


Idea 9: Hiasan yang paling simple. Hanya sapukan mentega dan hiaskan dengan pisang dan kismis. 

OK mommies out there, boleh la cuba cara-cara nak hias roti untuk bekalan anak-anak comel kita. Jika mereka dah mula tertarik dengan design-design comel ni dan mula berminat untuk makan, itu menunjukkan perkembangan yang positif. Lepas tu boleh la try untuk makanan yang lain pula dengan variasi yang berbeza. Selamat mencuba :)

Perlukan multivitamin tambahan untuk membantu perkembangan minda dan fizikal anak? MEALSHAKES adalah pilihan ramai ibu-ibu. Boleh rujuk link untuk mengetahui lebih lanjut tentang Mealshakes

MEALSHAKES: Faedah dan Kebaikan
Promosi MEALSHAKES

Untuk mendapatkan MEALSHAKES, boleh hubungi saya di talian berikut: 

Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar Shaklee Kuantan
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.
com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM, Taman Polo

No comments: