Friday, November 20, 2015

Tonsil Bengkak: Cara Hilangkan Elak Pembedahan

Biasanya kalau kita demam, kemudian pergi klinik doktor akan check mulut kita..yg kita kena nganga tu. Haa itu adalah cara nak tengok samada tonsil kita bengkak atau tidak. Kalau tonsil bengkak doktor akan mengenalpasti adakah itu jangkitan kuman virus atau bakteria.


Sakit tekak, demam, tak boleh nak menelan, sakit kepala, hidung berair adalah tanda-tanda gejala tonsil bengkak berlaku. 

Tonsil Bengkak boleh belaku pada orang deasa dan kanak-kanak tapi menurut Pakar Perunding Telinga, Hidung, Tekak dan Surgeri Kepala dan Leher, Kelana Jaya Medical Centre, Dr. Samril Bokari, tonsilitis di kalangan kanak-kanak boleh membahayakan nyawa. Jadi jangan ambil mudah especially kalau anak-anak yang terkena bengkak tonsil ni 

Sebab apa tak boleh dibiarkan? 

Bengkak tonsil pada tahap yang kritikal boleh menyebabkan gangguan pernafasan dan bakteria boleh berjangkit pada organ-organ penting iaitu jantung dan buah pinggang


Kalau  bengkak tonsil disebabkan bakteria pesakit perlu berhati-hati kerana ia boleh membawa maut. 
Biasanya bengkak tonsil ni akan surut, lebih cepat surut kalau ambil antibiotik. Tapi kalau menyerang 3 atau 4 kali setahun disarankan untuk buat pembedahan bila bengkak tersebut menghalang pernafasan dan bernanah. 

Macam mana nak hilangkan bengkak tonsil yang tidak menyelesakan? 


Selalu kita dengar makan ais krim vanila kan? Ada orang menjadi dengan ais krim vanila tu .. ada orang tak menjadi. Mungkin untuk bengkak yang tak teruk boleh hilang dengan ais krim. 


Bagaimana kalau bengkak teruk? atau tonsil yang berulang? 


Untuk masalah tonsil berulang, ada cadangan vitamin untuk meningkatkan antibodi badan bagi melawan bakteria dan virus penyebab tonsil. Sistem pertahanan badan yang lemah bukan sahaja memudahkan bengkak tonsil untuk berulang tetapi juga mudah terkena serangan penyakit terutama penyakit berjangkit. Penggunaan vitamin ini adalah cara semulajdi meningkatkan perisai badan dari serangan bakteria 





Nutiferon membantu menguatkan badan dengan cara menghasilkan interferon secara semulajadi. Manakala Vitamin C, Zink Complex dan Garlic pula vitamin antioksidan yang membantu badan untuk nyahtoksin segala toksik dan bahan kimia yang membahayakan badan. 

Jika keadangan teruk, Omega Guard diperlukan bersama-sama Vitamin di atas. Omega Guard berfungsi sebagai anti radang bagi mengelakkan tonsil terus membengkak dengan teruk. 

Berkesan ke vitamin ni? Mengikut feedback pengguna, vitamin -vitamin ini membantu menguangkan bengkak tonsil yang dialami dan mengelakkan tonsil dari berulang. 

Testimoni 1 

Testimoni 2

Testimoni  3

Testimoni 4

Testimoni 5


Testimoni 6

Kalau vitamin-vitamin ni boleh bantu untuk elak dari pembedahan, itu lebih baik kan? 

Boleh hubungi saya untuk mendapatkan vitamin untuk masalah tonsil bengkak 

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan






No comments: