Wednesday, March 1, 2017

Cara Atasi Keletihan, Kurang Tenaga dan Penat Macam Buruh Kasar

Kerja 8-5 memang penat. Tambah-tambah kalau kita ni ibu, urus rumah, kerja pejabat fuhhh memang letih. Belum lagi yang kerja jauh, terpaksa drive ulang alik berkilo-kilo. Bila badan letih, balik rumah tu rasa nak terus tido je kan. Letih, kurang tenaga, penat semua ni menyebabkan kita rasa tak nak buat kerja apa-apa dah bila pulang rumah.


Tapi, hakikatnya nak kena masak. Nak kena urus anak-anak, berhenti bila mereka tidur. Nak urus rumah pula. Sebut je pun dah letih inikan pulak yang hadap hari-hari. Sebab itu orang perempuan ni digelar supermom. Semua bende buat. Letih pun buat, penat pun buat, takde tenaga pun paksa juga. Tambah letih bila umur meningkat.

Tapi sampai bila?

Sampai bila nak berada dalam keadaan letih dan penat? Boleh bikin emo tau. Bila emo lebih-lebih, stress makin meningkat, haaa kat sini lah bahayanya. Sistem imun menurun, komunikasi jadi terganggu dan of coz tak bahagia.

Sebenarnya apa punca badan letih?

Punca utama sebab penuaan. Otot-otot kita sudah lemah.  Jantung pula hilang keupayaan untuk mengepam darah dengan cekap. Apa yang berlaku adalah mitokondria, kuasa besar terletak dalam setiap sel-sel, tidak mampu untuk bersaing dengan permintaan tenaga yang badan perlukan.

Mitokondria ni berada dalam pusat sel kita. Fungsinya utnuk mengecas sel-sel badan supaya sel-sel ni punya tenaga untuk menjalankan fungsinya.
Bila semakin berumur, penghasilan mitokondria sudah berkurangan dalam sel. Akibatnya tenaga sudah kurang dijana.

Tambah buruk bila kita tak cukup rehat. Bila terasa keletihan, sebenarnya itu signal untuk kita supaya stop, dan rehat. Secara fitrah, manusia memang perlukan rehat. Sebab tu Allah ciptakan malam. Malam untuk rehatkan badan. Siang kita dah kerja, guna tenaga jadi malam waktu untuk recharge tenaga. Supaya bila kita bangun esoknya, badan akan kembali segar.Berikut adalah tiga cara kita boleh meningkatkan fungsi mitokondria dan meningkatkan tenaga dan kesihatan:

1. KURANGKAN MAKAN
Apa kaitan kurang makan dengan jangka hayat mitokondria? Bila kurang makan, kurang la tugas mitokondria (tenaga untuk hadam makanan) dan pengeluaran radikal bebas juga berkurangan. Ini bukan sahaja meningkatkan kecekapan mitokondria, tetapi juga menghidupkan gen SIRT1, yang mengekod protein yang meningkatkan fungsi sel.

2. TINGKATKAN SENAMAN
Senaman fizikal membantu untuk mengaktifkan mitokondria yang sedia ada dan juga mengaktifkan laluan biokimia yang merangsang pengeluaran yang baru, fenomena ini dikenali sebagai biogenesis mitokondria. Dalam satu kajian terhadap atlit, menunjukkan bahawa otot mereka mempunyai kepekatan mitokondria yang sangat tinggi. Tapi tak perlulah nakjadi atlit angkat berat atau bina badan , cukup dengan aktiviti aerobik sederhana yang konsisten untuk merangsang sel-sel otot agar dapat meningkatkan permintaan terhadap tenaga.


3. AMBIL SUPPLEMENT 
Ambil pemakanan tambahan yang meniru kesan positif daripada senaman dan sekatan kalori (kurang makan). Salah seatu daripadanya adalah resveratrol, yang mengaktifkan gen SIRT1. Pengaktifan SIRT1 melakukan tindak balas biokimia positif yang menghasilkan fungsi mitokondria dan biogenesis. Sebab itulah hasil dari pelbagai kajian mendapati resveratrol menunjukkan kesan positif untuk melindungi daripada penyakit kardiovaskular dan neurodegenerative, meningkatkan antioksidan, mengurangkan keradangan, dan melanjutkan jangka hayat serta melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia.


Kelebihan Resveratrol yang sangat bagus adalah ianya bukan sahaja meningkatkan biogenesis mitokondria, tetapi juga meningkatkan fungsi sel, mengurangkan pengeluaran radikal bebas, mengurangkan simpanan lemak, meningkatkan jisim otot tanpa lemak, dan melambatkan kemerosotan yang berkaitan dengan usia. 
Inilah sebenarnya yang kita perlukan. Rasa sihat dalam makna yang sebenar-benarnya. Bukannya luar sihat tapi dalaman sedang sakit, tunggu masa nak bomb je. Giteww.

Pokok pangkal bermula dengan mitokondria. Mitokondria sihat, keseluruhan badan kita juga akan sihat. Kita punya lebih banyak tenaga, lebih cerdas dan lebih tahan dari serangan penyakit, badan yang lebih berotot, risiko penyakit pun kurang, tekanan darah cantik, gula darah stabil. Bukan ke ini smeua memanjangkan jangka hayat kita?

Untuk langkah ke3 tadi, Vivix adalah supplement yang terbaik. Kenapa terbaik? Tidak ada product di pasaran yang mempunyai 10x ganda kehebatan berbanding product yang mempunyai resveratrol sahaja. Vivix adalah revolusi kepada tonik antioksidan dan antipenuaan yang terbaik dunia, disokong oleh beribu kajian seluruh dunia.


Apa kata mereka yang telah mengamalkan Vivix?Bayangkan kita bebas penyakit di usia emas, cergas di usia emas. Boleh nak pergi umrah tiap-tiap tahun? Boleh nak mengerjakan haji? Boleh nak berjalan-jalan dengan anak? Boleh nak beribadat dengan sangat lancar tanpa sakit-sakit lutut atau lemah-lemah badan?

Ya tentulah boleh. Dan bukan ke itu yang kita mau bila kita tua nanti? Dan benda ni kita kena mulakan sejak muda lagi. Penjagaan kesihatan ni bermula sekarang. Bukan tunggu sakit baru nak mencari penawar. Masa tu dah terlambat, mitokondria kita sudah banyak yang musanah dan merosot. Mesin yang rosak banyak tentu lah perlukan maitenance yang pelbagai. Itu pun kalau boleh repair. Kalau tak boleh?

Jadi bertindak sekarang. Prevent is always better than cure. Rasai kehebatan kesan Vivix. Beli Vivix, PERCUMA keahlian. Macam mana? Nak beli Vivix, ada 2 cara 

1. Boleh terus buat pembelian vivix dan di SINI 
2. Pembelian lebih jimat dengan menjadi ahli Shaklee. Hubungi Kak Yana untuk penjelasan lanjut mengenai vvivix untuk pastikan badan sentiasa energetic. Untuk customer yang buat pembelian dengan Kak Yana, dapatkan FREE CONSULTATION mengenai cara pemakanan yang betul. InsyaaAllah bantu sebaik mungkin untuk customer dapat manfaat kesihatan secara optimum. Sekiranya anda berada di kawasan berikut, boleh uruskan COD

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan, Taman Impian, Kampung Padang

No comments: