Thursday, July 6, 2017

Cara Bersihkan Muka Dengan Betul Supaya Kulit Tak Mudah Naik Jerawat

Cuci muka sekurang-kurangnya 2 kali sehari. Selalu dengar pesan ni kan?
Kenapa penting cuci muka? 
Biasanya kita cuci muka lepas bangun tidur dan sebelum tidur. Namun, ramai yang tak tahu cara yang betul bersihkan muka. Ada yang main gosok je macam kita sabunkan badan. 
Sebenarnya ada teknik yang betul untuk bersihkan muka. Teknik ni boleh elak dari mudah timbul jerawat dan membantu untuk dapatkan kulit wajah yang segar. 
Siapa tak suka kan kalau wajah kita nampak segar?


Baik lah kali ni Kak Yana nak kongsi dengan pembaca macam mana nak bersihkan muka dengan betul, jangan main hentam je tau. 

Penting ke bersihkan muka? Eh mestilah, duduk di rumah pun banyak debu yang terperangkap di wajah, apa lagi kalau kita keluar rumah. Lagi wajib cuci muka. 
Bila tak cuci, debu dan kekotoran akan terperangkap di pori wajah. 
Lama-kelamaan, jadi pusat pembiakan bakteria. Itu yang mudah naik jerawat kat muka. 
Kulit jadi kusam dan tak berseri. 

CARA BERSIH MUKA DENGAN BETUL. 

#1: Tanggalkan kesan make up 

Pertama sekali, kalau yang pakai make up, tanggalkan dulu make up dengan Make Up Remover. 
Hilangkan terlebih dahulu sisa-sisa make up supaya lebih senang nak bersihkan muka dengan pembersih muka. Yang tak make up kena pakai Make up Remover jugak ke? Boleh tiada masalah. 

Ada make up remover yang mampu tanggalkan ke peringkat daki di wajah. Sebab tu yang tak pakai make up pun boleh guna. Nak tahu make up remover apa? Haaa tunggu sampai hujung entry kak yana tunjuk.


#2: Basahkan kulit wajah dan mula bersihkan kulit wajah

Dah tanggal make up, basahkan wajah dan calit pencuci muka di 5 kawasan wajah bagi yang menggunakan pencuci muka jenis tiub. Bagi yang mempunyai kulit normal, boleh gunakan pencuci muka jenis tiub. Kalau kulit berminyak, elok guna jenis soap bar. 


#3: Cara Urut Wajah Ketika Mencuci 

Gunakan 2 jari sahaja iaitu jari hantu dan jari manis. Penggunaan 2 jari ni membantu untuk mengelakkan dari pengeluaran sebum semulajadi di wajah secara berlebihan. Jadi lepas cuci muka, wajah takkan rasa kering. Sebum ni penting supaya kulit kita nampak lembap. Kaedah ini juga sangat lembut terutama untuk kulit yang ada masalah jerawat. 

Urut menghala ke atas bermula dari dagu. Fokuskan di kawasan hidung lebih lama jika mempunyai masalah blackhead atau whitehead. Elakkan menekan terlalu kuat ya, bela lembut-lembut je.

#4: Bersihkan Wajah dan Lap Bersih

Dah selesai sesi urutan tu, basuh muka dengan air bersih. Kemudian ambil tuala bersih, lap muka secara dap dap ajer. Jangan tonyoh macam kita lap badan tu. Sebab kulit wajah lebih lembut berbanding kulit badan.

#5: Apply toner

Lepas dah basuh wajah, perkara pertama yang perlu dibuat adalah cecepat apply toner. Haa kenapa? Sebab tadi amsa bersih muka pori-pori terbuka, jadi apply toner cecepat untuk tutupkan semula pori tu. Takde lah nanti pori wajah besar, tak gebus la you! 

Baik lah nak tahu apakah Makeup Remover, Pencuci Muka dan Toner yang Kak Yana pakai dah masuk 4 tahun? Set ni memang totally ohsam dan ebst snagat. Pertama sebab kak yana nak skincare yang BEBAS PARABEN, BEBAS SLS, dan bahan-bahan dari botani terpilih je. means active ingredient adalah dari bahan semulajadi.

Bukan senang sekarang ni nak cari yang betul-betul kualiti. Apa yang kita nak pakai kat muka ni, dokleh main rambang aje. Sebabnya bahan kimia merbahaya dalam skincare akan menyerap kurang dari 30 saat dalam salur darah kita.

1 set Nutriwhite 


Pencuci Muka Best In The World! Tak cari lain dah. 

Boleh tengok FEEDBACK para pengguna pencuci muka ni dengan klik link di bawah 

Kandungan Pencuci Muka Nutriwhite: 

Rumpai Laut - menanggalkan kekotoran dan membuang sel kulit mati dan menengangkan kulit. 

Alga Hijau - melembapkan kulit dan membersihkan hingga jauh ke dalam liang-linag kulit untuk hapuskan toksik

Strawberry Bergonia - mencerahkan dan meratakan tona kulit

Ini pula makeup remover. Tak pakai make up pun sapu aje buat tanggalkan daki-daki yang melekat kat kulit tu. 


Dah cuci bersih muka, cecepat apply toner untuk tutup semula pori wajah. Barulah ploooless! 





Apa kelebihan Nutriwhite ni?
Secara asasnya :


1. Dibangunkan oleh saintis dan pakar-pakar penjagaan kulit di Jepun dan Amerika dengan
mengambil masa 3 tahun pembangunan produk.

2. Pemilihan bahan aktif dan mentah yang diperolehi dari 16 buah negara.

3. Ujian yang menyeluruh.

4. Ramuan gabungan yang optimum.

5. Selamat dan berkesan

6. Vitamin C derivatif (ascorbyl / glucoside) ramuan selamat dan terbukti .

7. Patent-pending WhiteN-16 adalah campuran daripada 16 nutrien botani yang kuat yang
membantu mengurangkan penampilan melanin yang sedia ada untuk mewujudkan lebih putih, kulit lebih cerah dan bercahaya.
Macam mana nak dapatkan 3 product terhangat di pasaran ni? 

Boleh klik gambar di bawah untuk terus beli secara online



Atau boleh hubungi Kak Yana di talian berikut

Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172  (klik link ini untuk lebih pantas http://aziyanashaklee.wasap.my)
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan

No comments: