Wednesday, December 20, 2017

Teknik Step By Step Bagaimana Nak Buat Duit 3, 4 atau 5 Angka Dengan Modal RM69.

Nak duit? Eh mestilah nak. Siapa yang taknak duit kan?
Cara nak buat duit 3, 4 atau 5 angka boleh dibuat dengan berbisnes. Ramai dah yang berjaya cipta income tambahan dengan berbisnes. Ada juga yang dah jadi income utama selepas berhenti kerja kerana fokus dengan bisnes.



Kat Malaysia ni, nak jana income memang mudah. Sangat banyak peluang bisnes yang ada. Banyak benda yang boleh dijual untuk dapatkan duit. Bukak je facebook pun udah macam-macam peluang tersaji. Tunggu nak ambil dan mula je.

Tapi ingat, pilih bisnes kena bijak. Supaya berbaloi dengan masa, tenaga dan hasil yang kita dapat.

Kenapa? 

Kalau bisnes yang kita join tu modalnya besar, tapi dalam masa yang sama kita pun tak berapa nak mesra lagi selok belok perniaagaan, maknanya kita merisikokan diri kita untuk dapat modal hangus.

Modal terbang, hasilnya tiada.

Jadi nak pilih bisnes, nak kena pilih ciri yang macam mana? Kak yana bagi tips untuk yang newbies ek.

  1. Pilih modal permulaan kurang RM100. Sekurang-kurangnya kalau hangus, tidak lah terasa sangat merugikan
  2. Bisnes ada mentor. Kita dah la tak tahu apa-apa, tiada pula yang bagi tunjuk ajar. Lama-lama memang akan lost. Dunia bisnes ni bukan dunia bermain. Jadi penting pilih mentor supaya apa yang kita buat dapat hasil berkali-kali.
  3. Bisnes fleksibel. Maksudnya jika kita nak buat secara part time, ia tak mengganggu kerja hakiki kita. 
  4. Tidak mengganggu masa kualiti dengan keluarga. Jika bisnes tu boleh libatkan keluarga bersama, lebih menarik
  5. Bisnes yang boleh dilakukan secara online, boleh dibuat bila-bila masa dan di mana jua. Yang ini berkait dengan no 3. 
  6. Bisnes yang boleh bantu ramai orang. Pahala sentiasa mengalir, bukan ke best tu. 
Baik, ciri-ciri ni semua ada pada Bisnes Shaklee


Pertama, modal permula untuk layak buat bisnes adalah RM69. Inlah bayaran yang mana anda layak untuk jadi ahli Shaklee dan mula berkongsi dan menjual tentang product kepada orang lain. Murah bukan? 

Kemudian, apa nak buat untuk jana income dengan bisnes Shaklee? Ikut langkah di bawah 

Mula sharing product yang dah guna sendiri. Contoh kalau dah cuba ESP, ostematrix.
Jadi share pasal 2 benda ni. Sebab lebih senang, cepat dan mudah since kita dah ada pengalaman dengan product ni. Share cerita kita guna product ni.

Pengedar Shaklee kebanyakkannya bermula dengan pengguna. Kami guna, kami kongsi dan kami jual. Kami rasa kesannya jadi kami kongsi kebaikannya.

Seterusnya ambil tahu tentang product-product yang dikeluarkan syarikat.


 Bila kita ambil tahu, jadi kita yakin untuk cerita pada customer. Pengedar yang banyak buat pencarian tentang product biasanya mempunyai angka jualan yang tinggi. Sebab dia mahir, dia tahu dan dia boleh jadi lebih pakar berbanding yang lain.

Antara perkara penting yang perlu diambil perhatian adalah

  • jenis-jenis product
  • kegunaan product 
  • kelebihan product berbanding yang ada di pasaran
  • kelebihan syarikat, kenapa perlu pilih vitamin Shaklee
Teknik seterusnya, tambahkan ilmu. Sentiasa upgrade diri. Jangan tunggu orang lain yang tolak bontot kita, tapi kita ambil inisiatif untuk belajar. Pengedar yang buat jualan angka tinggi adalah mereka yang tak pernah jemu belajar dan buat. 


Antara ilmu-ilmu yang bagus adalah 
  • kenal potensi diri
  • marketing 
  • perhubungan dengan manusia 
  • bisnes - keusawanan, kewangan 
  • ilmu kesihatan 
Dan salah satu cara untuk dapat ilmu-ilmu ni adalah dengan membaca. Prektikkan sifat rajin membaca. 2 3 helai sehari pun jadi. Itu juga cara untuk kita jadi hari ini lebih baik dari semalam. 

Tak lupa juga, bergaul dengan orang yang positif. Jaga circle kita. Orang yang positif penting untuk pastikan kita sentiasa rasa nak maju, nak cemerlang, dan kita tidak ada masa nak layan perkara negatif. Bisnes ni salah satu medium untuk kita bantu upgrade kehidupan kita. Alhamdulillah, sejak terjebak dengan bisnes ni. kak yana baaaanyak sangat rasa faedahnya. 



Kalau dulu, malas baca, sekarang n dah jadi hantu buku 
Kalau dulu, tak reti nak tempis orang cakap buruk sekarang insyaaAllah boleh kawal otak 
Kalau dulu tak reti pasal kewangan, sekarang alhamdulillah tau dah macam mana nak urus 

Eh nak sebut satu-satu memang banyak. Tapi ni semua kak yana belajar sepanjang kak yana bisnes. Mentor-mentor pun banyak bagi ilmu kehidupan yang luar dari bidang bisnes. 


Baik, itu saja yang Kak Yana nak share. Jadi sekarang, dah dapat gambaran tentang uniknya bisnes Shaklee?

Dah tak sabar nak mula? 

Ini nasihat kak yana, mulakan dengan consume product Shaklee yang best ni. Kalian boleh hubungi kak yana untuk nak dapatkan details tentang product apa yang nak consume. Contoh lah, ada masalah badan penat, tak bertenaga so Kak Yana boleh advice mana yang boleh ambil.

Terus daftar sebagai ahli Shaklee. Cara daftar diterangkan DI SINI
Atau terus isi borang secara online dengan klik gambar di bawah



Jika nak berhubung dengan Kak yana mengenai Nak Buat Duit 3, 4 atau 5 Angka Dengan Modal RM69 boleh hubungi kak yana di talia berikut

Nurul Aziyana,
Business Leader 
012 9576172 (http://aziyanashaklee.wasap.my)






1 comment:

Ainun Kalisah said...

Ramai yg kaya kalau rajin kan. Hihi