Tuesday, April 14, 2015

Resepi Sambal Pauh Muda Menyengat Rasa

Tak kira makan pagi ke tengah hari ke or dinner, kalau ada sambal sebagai sebahagiaan dari menu, memang boleh buat bertambah 2 3 kali. Pembangkit rasa orang kata. Ada banyak jenis sambal, tapi most of them kalau yang jenis pedas menyengat yang itulah yang paling syiok sekali. Menu utama simple pun tapi kalau ada sambal fuhhh mak mertua lalu pun tak sedar.

Saya nak share resepi sambal pauh muda, yang glemer di Kelantan. Orang kelantan kalau tak tahu buat ni, rugi! Resepinya mudah yang amat. Asal ada pauh memang jadilah.


Bahan-bahan:

  • 3 biji pauh muda (dibuang kulit dan diracik2 halus)
  • 2 ulas bawang merah dibakar 
  • 5 biji cili padi (kalau nak berapa telinga tambah lagi) 
  • ikan selayang 2 ekor dibakar (boleh juga guna ikan kering yang digoreng garing) 
  • garam 
  • gula 
Cara-cara nak buat : 

Sangat la mudah..pejam mata pun boleh siap. Tumbuh je semua bahan di atas bermula dengan cili, bawang, garam, gula, ikan yang diambil isinya sahaja dan akhir sekali pauh. 

Siap untuk dihidangkan dan dimakan dengan nasi panas. Kalau ada smabal ni dengan ikan goreng pun dah cukup, siap makan bertambah2 lagi. 

Makan banyak nanti gemuk??? Tak payah risau lepas tu boleh telan Omega Guard (untuk nyahkan koelstorl jahat), Lecithin (pengemulsi lemak bawah kulit) dan Alfalfa (serap lemak dan kolestrol keluar)... kan senang. Nak dapatkannya pun mudah, boleh hubungi saya sebagai pengedar Vitamin Semulajadi no 1 dunia 


Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com

No comments: