Thursday, August 27, 2009

Dh 6 hari pose..cepat jer masa berlalu..tiap2 hari kepala ligat dok pkir nk masak lauk ape utk berbuka..sahur xkisah ler juz panaskan lauk berbuka..tp dh 2 mlm kmi sahur ngn roti jer..alasannya nk kata malas sngt tu xder la sampai ke tahap tu..tp selera tu xberapa nk terbuka..roti bakar letak mentega n kaya sangt la sedap mkn pg2 buta ni..
Semalam, rase mengantuk yg amat sngt, kejutkan hubby konon2 nk minum air jer sbb mata mmg rase nk tertutp jer..tp bila dh bangn hubby kata alng2 dh bngn mkn jer la roti..mkn cepat2 sbb nk tido..ish xsenonoh betui la..tido jugak diperajakan..
Sepanjang pose, baru sekali bli lauk..rase cm xberbaloi jer nk bli2 ni..lg jimat masak sendiri..Arini pulak rase nk masak asam pedas tp ikan yg ader ikn kembong jerk..belasah jer la walau selalunya guna ikan lain..hasil bantuan mr google, rupa2nya taruk lda hitam ckit nk kasik lebih menyengat..slalunya aku xpernah taruk..

saper punyer gmbr ni?mintk izin tempel kt cni yerk

So aku share ckit resepi yg sngt mudah ni ye..

Bahan-bahan:


3-4 ekor ikan 9ikan merah, ikan tenggiri sngt sesuai)
6 sudu besar cili kering kisar-nk pedas blh tmbh lg tp lg sedap kalu guna cli kering yg dikisar
7 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1.2 cm halia
1 sudu kecil lada hitam
1 cm kunyit hidup-kalu xder belasah jer kunyit debu
seikat daun kesum
sekuntum bunga kantan }dibelah 4
Sebiji tmato belah 4
Bendi-ikut suke baper bnyk
1/2 cawan air asam jawa
4 cawan air
5 - 6 sudu minyak untuk menumis
garam, serbuk perasa dan gula secukupnya *nk try letak Pasti Sedap yg konon2 dlm ikln tv kta sedap*

Cara membuat:

-Ikan dibersihkan dan dipotong mengikut citarasa.
-Bawang merah, mawang putih, halia,lada hitam dan kunyit ditumbuk hingga lumat.-nk blend pun buleh tp jgn terllu hancur
-Panaskan minyak di dalam periuk, masukkan bahan-bahan tumbuk kacau sehingga wangi dan garing masukkan cili kisar. Kacau lagi sehingga garing. Kalu xgaring asam pedas xbesh yer puan2..ecewah..
-Masukkan air asam jawa dan air biasa.
-
Masukkan daun kesum dan bunga kantan.Sesetgh org letak last tp sy suka letak awl nk kasik rase nk sebati..
-Masak sehingga mendidih dan kuah pekat sedikit kemudian kecilkan api masukkan ikan, bendi, garam, perasa dan secubit gula.
-Bila hampir masak, blh masukkan tomato. Kacau seketika bolehlah diangkat untuk dihidangkan.

So saper2 yg rase nk msk asam pedas untuk berbuka, blh la mencuba..

6 comments:

nanonano said...

ikan pari la sedap kakkkkkkk...
aaaaa terliur :p

Unknown said...

asam pedas mmg sedap melampau lah
lagi2 ikan pari
pastu semalam punya
huuyoooo.. licin kuah dia
*tapi sbb slalu sgt buat, ekwan kata 'lauk lain please..hahahaahh*

betul lah yana
membeli kat bazaar tu mcm merugikan
makanan pun bukan confirm sedap
dah la mahal
masak sendiri lg berbaloi

antalya said...

kalo nk wat asam pedas ikan yg paling sesuai adalah ikan parang ngan ikan pari. sedap giler tau

sya said...

tak silap i... asam pedas letak lada itam tu asam pedas melaka, johor tak letak...

nasya naim said...

::wah sdpanyer asam pedas..::

KAK RAINBOW said...

oooo kalu saya laa kan aziyan suka asam pedas ikan cencaru. sedapnyer. hehehe :)