Friday, November 18, 2011

Jahit sendiri

Berangan memang sedap kan? Free pulak tu. Aku ni memang boleh masuk dalam kategori suka berangan. Impian macam-macam. Nak itu, nak ini. Tapi angan2 ni kalau dipandang dr sudut positif boleh menjadi sumber pencetus semangat.

Angan-angan aku kali ni nk menjahit sendiri kraf hiasan rumah :)
Item pertama yang nak aku jahit adalah seumpama ini :

credit to nana home deco

Puas aku carik tutorial kt tenet tp satu je jumpa..itu pun macam tak clear. Tak puas hati. Banyak gambar yang dh siap je. Kenapa aku nk jahit riben ni? Sebab nk letak kt wall frame..boleh letak kt sarung kusyen dan macam2 lagi la..Kalau dah pro, boleh buat bisnes pulak :)...Bisnes aje kt kepala..Muahahahha


credit to Pn zuryani che mat

Comel kan?
Tapi aku ni tak berapa nak tetap pendirian. Tengok moden style, rasa mcm best je moden style..tp bila tgk english style mcam ni, rasa macam dh tergugat iman. Tak pe..tak pe..rumah kan banyak ruang..Tingkat bawah buat moden, atas buat english style gitu. Ok berangan lagi...
Tapi aku perasan satu perkara, apa yang aku angan2kan lambat laun memang jadik kenyataan. kadangkala aku tak usaha pun untuk angan2 tu tp at last merasa juga..alhamdulillah..Allah tahu isi hati aku :)..Nikmat tu..
Dan td masa jalan2 kt bookstore, tetiba terjumpa buku ni.Belek punya belek, ada tutorial nak jahit riben..phewww..best2..tak fikir panjang dah, terus sambar

RM7 sahaja :)

Ini yang dicari2

InsyaAllah mampu ikut steps




Tapi angan2 ni tak kan jadik kenyataan kalau tidak ada yang satu ni...semuanya bergantung pada ini..takde ini semua pun tak jalan
Wahai mesin jahit..bila la kau akan berada dalam genggaman aku ha?? Bonus akhir tahun ni boleh tak?

7 comments:

Farhana said...

boleh la deco rumah baru nanti tu aziyana...

farhanna said...

sy pun tringin nk masin jahit sndri

sharEna said...

rajinnya yana..nnti rmh baru mesti lawo deco2 neh..heheh..x sabo nk tgk..

kite x suke menjahit. xde bakat. pdhal mak pandai jahit baju langsir bagai huhuh

nanonano said...

mati2 ingt yana yg buat tu, ekekek
na penah try buat ni dlu
tp xde ah perfect sgt
itupun na amek contoh yg dah siap umah sdara
blk umah duk belek2 cmne dia jait,
pastu pndai2 olah sdiri, hahaha cume xkemas sgt la
klu rajen buat maybe ley perbaiki, alih2 terperap gtu je bakat mnjait skrg, hahaha

Aishah Rahim said...

Bagus Yana sebab ada keinginan macam gini. Macam Aishah, hias rumah ikut sedap mata aje. Asal kemas takde sampah, ok dah. Hahaha. Nak harap hias-hias bubuh reben ke, memang selamatlah Nashriq cabut. T__T

f a t i h a h said...

mesin jahit. ni pun dlm wishlish. bercita2 nk jahit bj sendiri and bj anak nnt. x yah la hrp kan mak jahit..hehe :) rajinnye deco2 rumah.. ada rumah baru sure la lg smgt kan:p

aziyana said...

farhana:impiannya begitu la :)

farhanna: marila kita sama2 teringin

ena:angan2 je ni..jadiknya tak tahu bile..hahahhaha

nano;hahahha nok jahit guane mesin jahitnye takdop..org tu kencang membaking, mesti dok layan la jahit2

aishah: reben ni gantung tinggi2 baru ank tak tarik..hehhehehe..kemas umah biar nmpk kemas pun sudah cukup abgus tu