Sunday, September 11, 2011

Stranger anxiety

Dulu sebelum kawen dan ada anak, aku cukup suka pd budak yang siapa amik pun xkisah. Usung ke sana sini pun no hal, tak menangis dan relax saje. Bila org hulur tangan nk dukung, dia dengan rela hati depakan tangan untuk diambil. Kalau jadi mak budak tu pun, pasti senang hati sebab boleh relax2 dari pegang anak walau seketika.

Tapi nampaknya bila ada anak, anak aku tak mcm tu. Yg dikatakan Stranger Anxiety telah berlaku, paling ketara sekarang, ketika umur 10 bulan dan selepas dihantar ke taska. Paed kata ini adalah first emotional milestone. Merasa la kami sebagai parents asyik berkepit je dengan anak kalau pergi mana2 hatta balik kg sekalipun. She will protest very loudly when someone she do not know try to hold her. Biasanya akan nangis dengan kuat la..mcm ini



Tanda2 budak yg stranger anxiety mcm Husna ni senang je..Bila stranger tegur or cuit2 or agah2 dia, what she will do is just only stare warily at the stranger mcm muka takde perasaan and become quiet. Agah la mcm mana pun, dia hanya akan perhati dan diam. Kalau pandai sikit, bila agah die akan sorok muka mcm malu2 kucing. Nk sengih tapi takut2.

Stranger anxiety ni normal sebenarnya di kalangan baby. Itu menunjukkan baby sudah tahu untuk menilai di antara sesuatu yg familiar n non familiar situations. Dan kalau baby hanya mahukan parents it show a good sign of healthy relationship between baby and parents. Tapi walaupun itu normal, perkara ini amat merungsingkan aku sebab setiap kali nk tinggal kt taska, she'll become much more clutchy to leaving her father. Dia akan pegang baju ayahnya kemas2 n start to cry..bila anak dh meraung tu ayahnya dh tak sampai hati nk pergi..sudahnya stay la kt taska tu dlm sejam..bila dia cam ralit main, baru boleh kuar slow2..

Itu kt taska. Di rumah, perkara yg sama terjd..kadang2 aku mmg xleh nk gerak ckit, everytime we leave from her sght, even nk g ke bilik or dapur, she will fuss n cry. Biasanya pg2, bila dia bangun tido..time tu kalau aku xde kt sebelah dia punya volume nangis tu mcm la aku ni cubit die kuat2..ayahnya amik dukung pun xjalan..kene mak die ni juga dukung baru senyap..Kadang2 rase eee geramnye la..Dan keadaan ini pula boleh dikatakan sbgai separation anxiety..sebahgaian drpd stranger anxiety



keadaan ceria ini hanya dapat dilihat oleh mak n paknye saje :) eksklusif you!

Menurut apa yg aku baca ttg stranger/separation anxiety ni, ada cara untuk nk deal with:
  1. Baby akan lebih mengalami keadaan ini bila dia lapar, sakit atau letih. So bila nk tinggalkan baby dengan org lain, make sure dia dh ditukar lampin dan diberi makan. Dalam kes aku ni perlu susukan dia kenyang2 dlu pg2..Pd hemat aku, Husna nangis sbb dia kurang menyusu di taska since die reject botol..aku nk g susukan dia tgh hari pun xsempat. Walaupun makan tp susu keperluan utama. Dia akan tenang kalau dapat nyonyot.
  2. Bila nk tinggalkan masa letak kt taska, biarkan pengasuh stay with her n bg main2, bg toys ke or whatever yg boleh buat die ralit, then baru slip away quickly..tp yg ni mampukah nk buat..pengasuh nk kene jg budak lain juga
  3. Kalau tak mampu langkah ke2 maknanya parents kene duduk dulu a few minutes playing with her then baru tinggalkan dia..
  4. Percaya! Dia akan nangis sekejap je iaitu semasa kita tinggalkan dia..Tangisan tu nk bgtau supaya jgn tinggalkan dia..Tp lepas kita dh tiada di pandangan mata, she will be ok n soon will turn her attention to the person staying with her.
  5. Kena latih kt rumah. Contoh: bila bby merngkak or pergi ke bilik, jgn ikut dia..biarkan dia..kalau kita nk pergi ke bilik lain, bagitahu dia..dan bgtahu juga kita akan kembali..kalau dia menangis sepanjang kita tinggalkan dia, panggil dia tp jgn pergi ke arah dia..lama2 dia akan faham bahawa tiada apa yg buruk akan berlaku sepanjang ketiadaan kita..yg penting kita mesti kembali seperti yg diberitahu..
Itu tips untuk tinggalkan dia..ni pulak tips untuk nk dekat dengan baby yg jenis Husna ni
  1. Bila jumpa, jangan terus ambil dia..sbb baby mcm ni perlukan masa, perlu warm up to unfamiliar people.Try offer baby dengan her favorite toys and waiting for the child to accept it. Yang penting jangan cakap dengan suara yg kuat atau paksa baby untuk terima.
  2. One of the best way is try to expose the baby with people at an early age. Sebab tu baby yg pergi taska seawal 3 bulan kebanyakan xde stranger anxiety ni. 
Jadi moral of the story, jangan percaya kalau ada suara2 mengeluarkan ayat ini jika anak anda asyik nk melekap je dgn mak/ayah atau bahasa mudahnya, makin MANJA..
  • Husna ni nk ade adik kot..sbb tu dia manja...
  • Kene bg adik ni..baru dia tak manja..
  • Dan ayat2 yg seangkatan dengannya..
Kalau nk ade adik, tunggu Husna cakap "Ummi..nk baby"..Auuwww



Anak manja kesayangan, bila nk boleh jalan ni?

psst: minggu ni kerja 4 hari..Husna mesti happy cuti 3 hari :)

9 comments:

Mrs Nageb said...

same cam Mareesa....ayat2 yang Mareesa kene ada adik sebab manja ngan kitorang pun dah puas didengar...ishhhh...takperlah demi bekorban untuk anak..huhuhu

nanonano said...

Sekurang2nya husna bley duduk taska lg, mcm mika, dia mudah mesra ngn org, tp jgnla tggl2 dia kat taska dgn org2 yg xbiase, meraung menangis2 bukan skejap yg btkan pengasuh taska surrender, leceh la xley antar dia taska, huhu

aziyana said...

mrs nageb:erm itu sebhgian dr fasa kehidupan baby tp nk inform pd org bukan seme yg faham :)

nano:mika sbb dr kcik ngn family kan, one of the factor jugak tu..ini pun cikgu ade komplen Husna asik nangis..huhuhu jgn nnt dicakap surrender sudah

wardah @ fie shah said...

Husna dah kenal orang la tu kan. Kakal masa kecik ok je tau, tak kisah dgn orang. Dah besar sikit ni dia dah mula kenal kot. Kena warm up main² dgn dia baru dia nak. Hehe.

fizz said...

stranger anxiety ni mmg most of the babies ade. gediks :P mcm eryna, masa kite tukar taska aritu, dkat 2 minggu utk die get used to new environment. tiap2 ptg balik mesti mata sembab mcm org putus cinta :P

tp kena ajar la... xyah manja2kan sbb afterall nnt bila dh besar pon kena berdikari jugak kan. cuma kita ibu2 ni kena keras hati tgk anak nangih :(

deena awanis said...

macam rafique ni, bukan stranger anxiety..ngan ayah dia pun dia tak nak..nak ngan dina jerr...lgpun rafique memang dah biasa kena tinggal kat umah BS sejak dari kecik..just because he loves me more than others kot..hahahaha..

aziyana said...

wardah: erm kalau nk warm up kene lama, setakat 15min tu xjalan lg

fiza:2 minggu ok lg..ni dh sebulan lebih..bukan makin ok tp makin menjadi2..huhuhuhu lotih mak

deena:maknanya rafique mengalami separation anxiety la tu..adik beradik stranger anxiety jugak..husna ada 2-2

mun said...

mirza lak jenis tak takut orang...cuma kalau di dukung memang melalak lah die..tak suka orang pegang die

Fadilah R. said...

imaan nak je dgn org tp dia xpernah duduk taska. rasa mcm payah gak kot. huhuhu.