Friday, April 11, 2014

Elakkan Sembelit di Kalangan Ibu Hamil Dengan Ostematrix

Banyak faktor yang menyebabkan sembelit ketika hamil. Ibu-ibu hamil boleh mengalami sembelit bila berlaku kurang pergerakan, kurang pengambilan serat dan boleh jadi juga akibat rasa risau. Ye lah kan, perut dah mula boyot nak bergerak banyak2 pun kadang kala jadi mengah.


Namun faktor utama bagi sembelit di kalangan ibu hamil yang mungkin tidak dapat dielakkan oleh ibu hamil iaitu yang berkaitan dengan hormon. Semasa tempoh hamil, hormon progestron dalam badan adalah banyak. Ini menyebabkan proses penghadaman makanan di dalam usus menjadi lambat. Rahim yang semakin membesar juga boleh menekan usus sehingga boleh menghalang pergerakan najis ke usus besar dan rektum.

ooowh ye ibu berpantang pun boleh mengalami masalah sembelit ni, macam ibu muda dalam video ni memang trauma sebab sembelit..tapi setelah jumpa penawar beliau happy melalui proses berpantang


Ada juga sembelit diebabkan oleh penggunaan pil zat besi yang dimakan oleh ibu hamil ketika tempoh hamil untuk menjaga HB darah. Walaubagaimanapun berhenti mengambil zat besi merupakan langkah yang tidak bijak.

Sembelit jika dibiarkan boleh membahayakan diri sendiri. Sembelit boleh mengakibakan buasir, dan salah satu punca yang menyumbang kepada kanser kolon, hepatitis dan masalah pada hati. Ia juga boleh menimbulkan jangkitan pada usus, saluran air kencing dan toxic yg banyak terkumpul bahaya kepada badan.

Jadi bagaimana nak atasi sembelit ketika hamil??
Antara langkah penting yang boleh diambil adalah :-
  • Ibu-ibu hamil disarankan untuk meningkatkan pengambilan air kosong. Walaupun minum banyak air boleh meningkatkan kekerapan ke tandas tapi water intake yang cukup penting untuk melembutkan dan melancarkan pergerakan najis sekaligus mengelakkan sembelit. 
  • Tingkatkan pengambilan serat dari sayur dan buah-buahan serta roti penuh serat. Selain baik untuk nutrisi ibu dan bayi, serat membantu mempercepatkan proses pembuangan. Buah yang paling bagus adalah betik dan pisang. 
  • Lagi??? Jawapan mudah : OSTEMATRIX

Haaa kenapa OSTEMATRIX? Apa yang ostematrix boleh buat dan boleh bantu masalah sembelit untuk ibu hamil.


Ostematrix adalah supplement calcium magnesium dengan vitamin D.

Menggunakan kalsium dan magnesium dalam kuantiti yang betul boleh mencegah atau melegakan sembelit. Mereka boleh menyokong kesihatan usus.
Di dalam kolon, kalsium bergabung dengan hempedu yang berlebihan dan lemak yang terurai untuk membentuk sabun tidak larut yg tidak berbahaya, yang dikeluarkan bersama-sama dengan najis anda. Ini membantu memastikan usus anda bersih.

Magnesium, julap lembut, membantu mencegah sembelit dengan cara merehatkan dinding usus apabila ibu hamil berada di bawah tekanan atau merasa bimbang. Ia menormalkan ketegangan pada dinding kolon dan membolehkan tindakan peristalsis biasa.

Magnesium  juga bersifat menarik air,  lebih banyak air boleh dibawa ke dalam usus dengan mengambil makanan tambahan magnesium atau dengan memakan makanan yang tinggi magnesium. Air di dalam kolon akan membuatkan najis lebih lembut dan membolehkan usus untuk menyerap air dari kotoran jika badan memerlukannya.

Jika anda adalah ibu hamil dan mengalami masalah SEMBELIT ketika hamil, boleh cuba ikhtia dengan OSTEMATRIX. Saya adalah pengedar sah shaklee kawasan KUANTAN. Hubungi saya untuk mendapatkan product shaklee anda pada hari ini. 
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM
Penghantaran ke seluruh malaysia adalah melalui pos. 

No comments: