Thursday, July 17, 2014

Boikot Rokok VS Boikot McD

Ya, Rokok tak sama dengan McD. Tapi seharusnya kalau berjuang untuk boikot McD maka perjuangan juga perlu diteruskan untuk boikot rokok juga. Sebab ape? sebab industri rokok adalah juga merupakan sumber utama yg menyumbang wang kepada Israel melalui hasil jualan tembakau.


Untuk pengetahuan, Philip Morris merupakan syarikat tembakau yang  berkembang sebagai sebuah syarikat ketiga paling menguntungkan dalam kategori barangan pengguna. Philip Morris tidak kisah dengan 400,000 kematian setiap tahun di Amerika Syarikat asalkan ia memberi keuntungan yg begitu besar dari segi ekonomi. Apa lagi fakta antara ROKOK dan ISRAEL


Jumlah penduduk dunia- 6.5 billion.
Jumlah orang-orang Islam- 1.3 billion.
Jumlah perokok di dunia- 1.15 billion.
Jumlah Muslim yang merokok- lebih kurang 400 juta orang. (140 juta orang di Indonesia)

Pengeluar rokok terbesar di dunia- Phillip Morris.
Sumbangan Phillip Morris kepada Israel- 12% daripada keuntungan yang mereka perolehi (belum masuk sumbangan syarikat-syarikat lain)

Jika seorang perokok Muslim menghabiskan satu bungkus rokok sehari, bererti mereka membakar 400 juta bungkus rokok sehari. Katakanlah harga sebungkus rokok sekitar US$ 1.00, bererti perbelanjaan umat Islam untuk rokok ialah US$ 400 juta sehari.


Kalau 50% perokok Islam membeli produk Philip Morris, bererti mereka menghisap 200 juta bungkus rokok produk Philip Morris sehari (US$ 200 juta). Rata-rata keuntungan rokok produk Philip Morris - 10% untuk setiap bungkus.

Maksudnya Phillip Morris dapat UNTUNG BERSIH US$ 20 juta sehari daripada umat Islam sahaja.

12% untuk Israel. Maka pada setiap hari perokok yang beragama Islam menghadiahkan kepada negara haram Israel sekitar US$ 2.4 juta. Setiap bulan Israel tersenyum memperolehi US 28.8 juta dari umat Islam yang merokok. Hampir US$ 300 juta setahun (tidak termasuk sumbangan dari syarikat-syarikat rokok lain).

Umat Islam yang merokok membakar US$ 400 juta SEHARI. Padahal perbelanjaan untuk mengurus dan memerdekakan Palestin khususnya Al-Aqsa memerlukan US$ 500 SETAHUN. Dua hari umat Islam berhenti merokok dalam setahun, sudah cukup untuk Palestin.

[SUMBER]

Tidakkah kita berasa apa-apa?

Tidakkan kita terasa nak boikot rokok sama seperti kita boikot McD?
Tidak adakah perasaan nk usaha berhenti merokok?
Tidak adakah tekad untuk berhenti merokok?

Memang orang akan berkata..CAKAP SENANG LA..
Ye kalao tak cakap maknanya perokok tak tahu..jihad untuk berhenti merokok kerana suruhan agama, kerana melindungi kesihatan ahli keluarga dan kerana Allah yg pastinya, juga merupakan jihad yg pasti Allah akan pandang. Jika saudara seagama kita di Palestin berjihad penuh tekad memegang senjata, kita juga perlu melakukan perkara yang sama..jihad itu kalau ianya mudah bukan dinamakan jihad. Jadi berjuang la dalam kepayahan untuk BERHENTI MEROKOK. Allah tahu niat mu..Allah tahu doa dan usahamu..berapa ramai dah yg buktikan berjaya berhenti merokok jika btul2 tekad. 

Saya nk bg penghargaan yg besar pada saudara Hazrin Yahya keran berjaya berhenti merokok dengan bantuan VIVIX sebagai usaha. Perokok boleh berusaha dengan apa cara sekalipun untuk berhenti asalkan ianya boleh mendatangkan hasil. 
Yang ni kita lihat perkongsian eksklusif beliau secara temubual. Bagaimana VIVIX menjadikan rokok sebagai sesuatu yg terasa seprti sangat pahit dan meloyakan.Jadi sebagaimana anda melancarakan serangan boikot kepada McD, sewajarnya juga anda melancarkan serangan boikot kepada ROKOK.  Sudah jelas hukum rokok dalam Islam. Mengikut kupasan dari Dr Zaharuddin, Syeikh Al-Qaradawi di dalam Fatawanya (Fatawa muasiroh, 1/667) menjelaskan hukumnya berkata ( dengan pindaan ) :-
a- Sekiranya seorang perokok cuba sedaya upaya memberhentikan tabiat rokoknya, bagaimanapun ia gagal, maka ia patut TERUS MENCUBA dan diberikan uzur setakat yang ia gagal. Perlulah ia menghalang dari menyebarkan tabiatnya kepada orang lain.
b- Walaupun ianya haram, tapi tidaklah haramnya besar seperti zina, mencuri dan lain-lain dosa besar. Setiap perkara haram ada tahapnya di sisi Shariah, ada yang dikira dosa besar dan ada yang kecil. Dosa hasil rokok bolehlah di katakan termasuk dalam dosa kecil. Bagaimanapun perlu diingat, Ibn Abbas r.a menegaskan bahawa DOSA KECIL PASTI MENJADI BESAR apabila berterusan atau kesannya benar-benar memudaratkan. Kesimpulan Al-Qaradawi, rokok adalah HARAM secara pasti bagi yang belum merokok, dan makruh bagi seisap yang telah terjebak sehingga sukar untuk keluar darinya. Apa yang pasti, segala jenis usaha bagi memberhentikan aktiviti buruk ini mesti dicari segera. 
Saya menyebarkan kebaikan..jika VIVIX mampu untuk membuatkan org berhenti merokok, saya akan sebarkan kebaikan VIVIX ni supaya lebih ramai yang berusaha nak berhenti boleh berhenti merokok. Tiada yang mustahil jika niat, doa dan usaha betul. VIVIX bukan sekadar membantu dalam masalah kencing manis, jantung, darah tinggi , kanser dan masalah kesihatan yang lain tapi ianya merupakan pencegahan yg paling baik dari penyakit, memulihkan sel2 yang rosak dan pemberi tenaga.  


=====================
BAGAIMANA NK ORDER VIVIX? 
=====================
Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan. Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 15-20% dengan register ahli Shaklee. Setiap pembelian VIVIX, Rm50 akan disumbangkan ke tabung untuk anak2 yatim dan penduduk palestin. 


Setelah pembelian dibuat, jangan lupa untuk hubungi saya bagi mendapatkan konsultasi exclusive hanya untuk pelanggan saya 

Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar SHaklee Kuantan, Pahang
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IMNo comments: