budu sentiasa menemani apa jua jenis lauk..terangkat..
gulai daging masin ni senang jer pembikinannya..tp make sure kene ader daun kaduk..ha yg ni pun sure ramai yg xtau..lauk ni dikategorikan masakan kg..kitrg satu umah ni mmg suke yg ala2 kg seleranya lebih..utk berkongsi resepi, bahan2 nya:
- bawang merah-lbih kurg 4-5 ulas
- bwg putih - 1 ulas
- halia-ckit jer-1 hiris ckup tp jgn tebal plk
- lengkuas -pom samer..jgn bnyk sgt nnt rase lengkuas jer gulai tuh..xsesuai
- asam keping- kalu besar 1 jer tp kalu kecik taruk 2
- lada mesin-cili boh la dlm bhsa mudahnya
- daun kaduk-bhn pling penting
- biji ketumbar-dalm 3 sudu ditumbuk..kalu xrase tmbh lg..
- santan-ni pom pling penting..xder sntan maner nk jadik gulai..guna susu xbesh
- daging--ni lg penting*daging dieprapkan ngn gram semalaman
cara nk msak sonang ajo..
- memula tumbuk la segla jenis bawang tu+halia..lengkuas tuh tumbuk asing..tumbuk kasar ckit
- masukkan bhn tumbuk tu trus dlm santan..masak dgn api perlahan..kata org asingkan santan perahan prtma (yg pekat tuh) sbb nk elak pecah minyak..nnt xlawa gulai tuh..
- masukkan cili boh dalam sesudu-kalau nk pedas leh tumbuk lada burung taruk dlm tuh..
- biar mendidih pastu masukkan asam keping, masukkan daging-basuh dlu daging ni sblm masuk
- biarkan mendidih lg..pastu masukkan ketumbar yg ditumbuk td..masuk garam
- biler dh daging empuk baru masukkn daun kaduk tuh..masak dlu biar daun tu layu
- pastu rasa la masin ker xckup masin ker
- siap utk hidang
tadaa..ni la hasilnya yg bakal masuk perut
senang sajer kan..kalu makan ngn bendi celur+tlur dadar+budu mmg kalu mak mertua lalu pom xangkat kepala..hahaha aisey man ni stok puji diri sendiri la pulak..bolh cuba kalu kawsn rumah anda bnyk ditumbuhi ngn daun kaduk..tgh2 ekonomi xmenentu ni ader baiknya kita amik sumber yg free kt rumah kiter tuh..
No comments:
Post a Comment