Tuesday, April 1, 2014

Rawat dan atasi masalah rambut gugur dan kelemumur dengan Bcomplex dan Zink Complex

Rambut semakin nipis, hampir menampakkan kulit kepala akibat keguguran rambut yang kritikal. Igauan ngeri kan? Tambah buruk kalau kulit kepala turut hadapi masalah kelemumur. Kelemumur juga boleh menambahkan lagi masalah rambut gugur akibat kulit kepala yang tidak sihat. Nak biar ia semakin menipis ataupun nk cari penyelesaian kepada masalah rambut gugur yang kronik?

Antara punca rambut gugur dan kulit kepala berkelemumur adalah disebabkan oleh
  1. Genetik 
  2. Tekanan 
  3. Hormon yang tidak stabil 
  4. Kekurangan nutrisi tertentu akibat diet yg tidak betul
  5. Pengambilan ubat-ubat tertentu
  6. Penggunaan product rambut yg kerap seperti pewarna rambut, penyembur rambut dan bahan untuk menukar rambut dari kerinting kepada lurus dan sebaliknya
  7. Kurang mencuci rambut menyebabkan minyak dan sel kulit daripada kulit kepala akan terbina, menyebabkan kelemumur.

Jadi bagaimana nk mengatasi masalah keguguran rambut dan kelemumur yang teruk? Anda boleh cuba ikhtiar dengan product Shaklee iaitu Zink Complex dan Bcomplex. 

[ZINK COMPLEX - RM33.75 mengandungi 120 BIJI TAHAN 4 BULAN]Terdapat banyak sebab-sebab mengapa kita perlu zink dalam badan kita. Sebab-sebab ini termasuk:
  • Membina sel-sel sihat 
  • Mengawal hormon 
  • Membantu dalam penyerapan nutrien lain 
Satu hubungan penting di antara tahap zink yg rendah membolehkan DHT menjadi tinggi (dihydrotestosterone; musuh rambut anda) dalam badan. Lebih zink = DHT kurang; kurang zink = DHT lebih.

Satu lagi sebab penting yg perlu kita tahu kenapa kita memerlukan zink yg cukup terutama apabila menghadapi masalah keguguran rambut adalah zink diperlukan oleh seluruh badan. Sebahagian besar daripada jumlah zink dalam badan kita terdapat dalam folikel rambut. Tetapi zink juga digunakan di tempat lain, untuk penglihatan, ingatan, bau dan rasa, penghadaman, dan lain-lain Jika kita  kekurangan zink, badan anda akan mengmabil folikel rambut pertama untuk memastikan zink boleh digunakan untuk proses yang lebih penting dari segi biologi.

[BCOMPLEX - RM53 mengandungi 120 BIJI TAHAN 4 BULAN]Satu komponen kumpulan kompleks B, Biotin sering dirujuk Vitamin H atau vitamin rambut. Ini kerana ia menggalakkan pertumbuhan rambut dan menghalang keguguran. Ia berfungsi untuk memetabolismakan asid lemak yang menjana pertumbuhan dan pembaikan folikel rambut, sekali gus mengurangkan kerosakan folikel yang disebabkan oleh DHT.


Jika anda mengalami masalah keguguran rambut dan kelemumur yang teruk dan ingin berikhtiar dengan shaklee, boleh hubungi saya di talian berikut 

Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar SHaklee Kuantan, Pahang
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM

2 comments:

Anonymous said...

tq for info..mohon share

^m.r.s. f.a.r.i.z.a.l^ said...

Macamana cara pengambilan zinc utk rambut gugur? Boleh share? Tq ya 😉