Thursday, December 29, 2016

Ubat Mengantuk Paling Berkesan dan Selamat Elak Kemalangan Ngeri

Baru-baru ni kita dikejutkan dengan kemalangan negeri sebuah bas yang mengorbankan banyak nyawa. Dikatakan hanya seorang sahaja pemandu. Kalau mengantuk, tak boleh nak tukar pemandu.


Sebenarnya kan kalau kita tak cukup tidur, badan akan tunjukkan signal-signal yang menunjukkan tanda kita tak cukup tidur . Contohnya sentiasa letih, atau jatuh sakit kerap. Mungkin kita dah jaga pemakanan, atau kita dah rajin bersenam tapi jika kita tidak tidur cukup, kesihatan juga akan terjejas.

Cuba bayangkan kalau pemandu bas. Siang malam kerja memandu tanpa rehat yang cukup.
Memang tidak mustahil boleh berlaku kemalangan akibat tertido semasa memandu.


Ada juga yang selalu rasa mengantuk di siang hari terutamanya selepas Zohor.  haa ini banyak dialami tak kira pelajar atau pekerja. Macam nak atasi rasa mengantuk dan lemah selepas Zohor?

Jawapannya ada pada hadith di bawah.

Pernah dengar hadis tentang kelebihan tidur siang? iaitu tidur sebentar sebelum waktu Zohor
Maksud Hadis:
Syaitan tidak melakukan Qailulah, Oleh itu itu orang-orang Mukmin yang melakukan Qailulah atau tidur sejenak sebelum solat Zohor selama 10-40 minit akan memperolehi kerehatan yang cukup, sehingga membolehkannya melakukan ibadat dengan sempurna sepanjang hari.

Sabda Rasullah s.a.w "Lakukanlah Qailulah, kerana sesungguhnya syaitan itu tidak berani Qailulah" (Riwayat ai-Tabrani)
Inilah ubat mengantuk siang yang dimaksudkan. Tidur sebentar (15-20min) sebelum waktu zohor.

Menurut beberapa kajian, tidur siang hari boleh membantu untuk meningkatkan fungsi otak secara keseluruhan. Saintis telah mendapati bahawa tidur membantu dalam menukarkan ingatan jangka pendek kepada ingatan jangka panjang dengan mengosongkan sebahagian daripada simpanan sementara otak untuk memberi ruang kepada maklumat baru.

Kalau dilihat dalam kes pemandu tadi, dia mungkin tak dapat nak tidur walaupun di siang hari bila terpaksa bawak bas, malam kena bawak lagi.
Secara fitrahnya badan manusia perlukan rehat, jadi bila berlaku situasi sebaliknya memang tidak mustahil boleh berlaku kemalangan.

Ummi nak kongsikan kelebihan tidur sebentar tengah hari.

4 Manfaat Terbaik Tidur Siang

#1: Tidur Siang boleh meningkatkan prestasi, kecekapan dan produktiviti

Menurut kajian tertentu, tidur siang meningkatkan aktiviti fizikal dan mental. Tidur sebentar akan membantu badan kita untuk recharge dan dengan itu boleh meningkatkan prestasi. Tempoh tidur terbaik waktu tengah hari adalah sekitar 15-25 min. kenapa sekejap sahaja tidur? Ini kerana selepas 20-25 min, biasanya kita akan masuk ke dalam fasa tidur nyenyak. Bila dah masuk fasa ni, kalau terjaga tiba-tiba akan menyebabkan kita rasa pening dan keliru.

#2: Tidur Siang baik untuk jantung dan kesihatan.

Kajian di Greece menunjukkan bahawa orang yang mengamalkan tidur siang sekurang-kurangnya 3 x seminggu boleh menurunkan risiko serangan jantung sebanyak 37% . Mood juga lebih stabil. 

#3: Tidur Siang meningkatkan memori dan kemampuan pembelajaran

Menurut kajian terbaru, tidur siang hari akan membantu dalam meningkatkan fungsi otak secara keseluruhan. Para saintis telah mendapati bahawa tidur membantu dalam menukarkan ingatan jangka pendek kepada yang jangka panjang kerana mereka mengosongkan storan bahagian sementara otak untuk memberi ruang kepada maklumat baru. Ianya juga membantu untuk menyegarkan minda. Jadi takde la mengantuk kalau ada kelas selepas waktu zohor. 

#4: Tidur Siang boleh membantu mudah untuk bangun qiam di malam hari

Walaupun tidur siang hanya sekitar 15-20 minit sahaja, tapi dikatakan kualitinya bersamaan dengan 40 minit tidur di waktu malam. Tidur siang boleh mebantu untuk badan mendapat rehat yang cukup dan mudah untuk bangun malam tanpa rasa mengantuk.

Haaa bagus kan kelebihan tidur sebentar di waktu siang ni.

OK berbalik pada tajuk, nak tau apa penawar mengantuk yang paling ummpph?
Bukan kopi tongkat ali. Bukan kopi power root, Bukan kopi pracampur la senang cerita.

Yang ni dijamin lebih sihat sebab khasiatnya diuji secara klinikal. Kelebihannya kerana bersifat antioksidan, Yang ummi maksudkan adalah CINCH ENERGY TEA

Antara keistimewaan Cinch Energy Tea Mix adalah ia boleh meningkatkan metabolisme badan dan meningkatkan tenaga.
Cinch Energy Tea adalah campuran 3 jenis teh iaitu teh merah, teh hijau dan teh putih. 
  • Teh hijau Matcha boleh meningkatkan metabolisma dan membantu tubuh membakar lemak secara purata kira-kira empat kali lebih cepat. 
  • Teh putih pula boleh membantu untuk meningkatkan metabolisme anda dan menyekat selera anda. Rujuk entri ini untuk penerangan details tentang cinch energy tea
  • Teh Merah pula kurang kalori dan kurang mengandungi caffein berbanding kopi. Amaun kafein yang rendahmenggalakkan aliran darah ke otak tanpa terlebih merangsang jantung. 

Mau lebih ummph ummi suka bancuh dengan Performance Drink. Jadi cadangan ummi, jika sebelum memandu dan nak elakkan mengantuk yang keterlaluan, cuba minum cinch energy tea dan performance Drink sepanjang pemanduan. Dariapda feedback mereka yang dah cuba, memang sangat membantu untuk segarkan mata dan bagi tenaga. 


Ubat Tahan Mengantuk Tanpa Dadah: Cergas Sokmo! 

Campuran ni bebas gas, sebagaimana yang ada di kebanyakan minuman isotonik dan tenaga di pasaran. Jadi lebih sihat untuk jangka panjang. Sekarang ni apa yang kita amalkan memang memberi impak kepada kesihatan. Sebagai ketua keluarga, tentulah kesihatan tu penting supaya kita dapat cari rezeki untuk keluarga dengan baik. 


=====================================
BAGAIMANA NK ORDER CINCH ENERGY TEA?
=====================================


Bagi pengguna kad direct debit atau kredit kad, boleh klik button di bawah untuk buat pesanan. Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee


atau boleh juga hubungi saya di talian berikut 

SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan

1 comment:

JMR said...

tak sempat nak tidur kat ofis..hehe