Tuesday, January 28, 2014

Vitamin untuk pelajar yang mengantuk dalam kelas dan kembali fokus

Fenomena pelajar mengantuk dalam kelas adalah sesuatu yang normal apatah lagi jika subjek yang diikuti adalah berbentuk teori semata-mata. Walaupun dikatakan bahawa teknik pengajaran yang tidak menarik dan membosankan pelajar menjadi salah satu punca tidur di dalam kelas, namun faktor tidak mengambil sarapan dan makanan berkhasiat juga turut menyumbang.


Ada beberapa sebab kenapa pelajar mudah mengantuk dalam kelas. Antaranya adalah kerana pemakanan. Bila terlalu makan makanan yang berlemak dalam kuantiti yang banyak dan tidak berkhasiat seperti junk food, pelajar lebih cenderung untuk merasa mengantuk dalam kelas. Makanan berlemak memerlukan proses pembakaran tenaga yang memerlukan oksigen yang lebih banyak tertumpu kepada perut untuk proses pembakaran. Oksigen yang kurang di otak boleh mengakibatkan rasa mengantuk dan hilang tumpuan semasa dalam kelas.

Faktor gaya tidur juga boleh mempengaruhi. Gaya tidur di sini bermakna tidur yang tidak menentu dengan alasan stay up kerana study. Seharusnya pelajar seeloknya perlu tidur 6 jam sehari dan cuba tidur sekejap sebelum waktu zuhur. Amalan tidur lewat sebenarnya boleh menyebabkan aktiviti memproses maklumat oleh minda terganggu. Urus masa dengan baik agar anda tidak menggunakan banyak masa di waktu malam untuk menyiapkan tugasan atau homework.Adakala ibu bapa juga bimbang apabila anak mengadu sering keletihan dan mudah mengantuk dalam kelas. pastinya ibu bapa tidak mahu pelajaran anak terjejas apabila anak hilang fokus di dalam kelas akibat rasa mengantuk. Bagaimana nk atasi perkara ini? Bagaimana nak bantu anak2 yang belajar cergas dan tidak mudah letih.

Bantu mereka dengan vitamin tambahan.
Antara vitamin yang boleh membantu memberi tenaga dan sumber mineral yang bagus serta kaya dengan DHA dan EPA untuk otak mereka adalah Mealshake, Omega Guard dan Bcomplex.


Mealshake amat sesuai diberi kepada pelajar yang berumur di dari 7 tahun sampai la dewasa. Jika mahu beri kepada anak yg berusia 2 thn pun tiada masalah, tapi cadangan dalam entri ini lebih tertumpu kepada pelajar yang bersekolah ataupun yang belajar di IPT.

Rujuk entri berikut berkenaan dengan Mealshake
>>MEALSHAKE: Faedah dan Kebaikan

Begitu juga dengan Omega Guard. Omega guard adalah satu-satunya supplement yang boleh diambil dari kanak-kanak seawal 2 tahun sehinggalah warga emas. Omega guard membekalkan keperluan DHA dan EPA yang sangat bagus untuk otak menjadi lebih fokus dan lebih bijak.

Rujuk entri berikut berkenaan dengan Omega Guard
>>Kelebihan OMEGA GUARD untuk kanak-kanak: Cara atasi masalah anak lambat membaca
>>15 kelebihan OMEGA GUARD Shaklee yang ramai tak tahu
>>OMEGA GUARD: Kenapa perlu makan supplement minyak ikan

Bcomplex pula sesuai diambil oleh pelajar sekolah menengah sehingga ke pelajar universiti. Fungsinya sebagai vitamin antistress membantu pelajar untuk tidak mudah tertekan dengan bebanan homework dan tugasan seharian.Vitamin B1 di dalam Bcomplex bertindak untuk membantu memetabolismekan karbohidrat dan meningkatkan penghadaman. Ia adalah nutrien penting yang menyokong sistem saraf, melawan tekanan dan membantu pelajar rasa lebih relax. Vitamin B2 dalam bcomplex pula bertindak untuk membantu memecahkan karbohidrat, protein dan lemak, seperti dalam pernafasan selular. Ia adalah nutrien asas yang menyokong aliran oksigen dalam badan. Vitamin B riboflavin dan niasin terlibat dalam peringkat pertama penukaran glukosa ke ATP (adenosina trifosfat) - iaitu bahan api untuk menggerakkan sel-sel badan . Lain-lain fungsi vitamin B membantu dengan pengangkutan glukosa , dan pembentukan enzim yang terlibat dalam aktivit-aktiviti sel penting yang terlibat dalam pengeluaran tenaga.Rujuk entri berikut berkenaan dengan Bcomplex
Vitamin SHAKLEE untuk badan letih kembali bertenaga


Bagaimana untuk mendapatkan product2 ini? Saya adalah pengedar sah shaklee kawasan KUANTAN. Hubungi saya untuk mendapatkan product shaklee anda pada hari ini. 
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM
Penghantaran ke seluruh malaysia adalah memalui pos. 

No comments: