Tuesday, December 10, 2013

15 kelebihan OMEGA GUARD Shaklee yang ramai tak tahu

Omega Guard, supplement minyak ikan yang kaya dengan DHA dan EPA banyak membantu dalam memberi kebaikan baik untuk minda yang cergas dan pintar hinggalah kepada kesihatan kardiovaskular.Asid lemak Omega-3 dianggap asid lemak perlu yang mana kita memerlukannya untuk badan kita berfungsi dengan baik. Oleh kerana asid lemak perlu (ALA, DHA, EPA) tidak dibuat dalam badan atau tidak cekap ditukar dari ALA kepada EPA dan DHA, kita perlu mendapatkannya daripada diet kita.

Terdapat bukti yang kukuh menyatakan omega-3 membantu untuk penyakit jantung dan masalah yang menyumbang kepada penyakit jantung, tetapi omega-3 asid lemak juga boleh digunakan untuk masalah-maslah berikut: -

1. Mereka yang mempunyai kolestrol tinggi 

Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa suplemen minyak ikan mengurangkan tahap trigliserida.
Mempunyai tahap lemak darah yang tinggi adalah berisiko untuk mendapat penyakit jantung. DHA sahaja juga telah terbukti untuk menurunkan trigliserida pada tahap yang lebih rendah. 2. Tekanan darah tinggi

Beberapa kajian klinikal menunjukkan bahawa diet yang kaya dengan asid lemak omega-3 boleh menurukan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi. Analisis 17 kajian klinikal menggunakan makanan tambahan minyak ikan mendapati bahawa mengambil 3 atau lebih gram minyak ikan setiap hari boleh mengurangkan tekanan darah pada orang dengan tekanan darah tinggi yang tidak dirawat. Dos yang tinggi ini, bagaimanapun, hanya boleh diambil di bawah arahan doktor.
3. Penyakit jantung

Peranan Omega-3 asid lemak dalam penyakit kardiovaskular sudah lama dibuktikan. Salah satu cara yang terbaik untuk membantu mencegah penyakit jantung adalah untuk makan makanan yang rendah lemak tepu dan makan makanan yang kaya dengan lemak monotaktepu dan politaktepu (termasuk omega -3 asid lemak) . Bukti klinikal menunjukkan bahawa EPA dan DHA (asid eicosapentaenoic dan asid docosahexaenoic, 2 omega -3 asid lemak yang ditemui dalam minyak ikan) membantu mengurangkan faktor risiko untuk penyakit jantung, termasuk kolesterol tinggi dan tekanan darah tinggi. Minyak ikan telah terbukti untuk tahap trigliserida yang lebih rendah (lemak dalam darah) , dan untuk mengurangkan risiko kematian , serangan jantung , strok, dan irama jantung yang tidak normal pada orang yang telah mempunyai serangan jantung. Minyak ikan juga membantu mencegah dan merawat aterosklerosis (pengerasan arteri) dengan memperlahankan pembentukan plak
dan darah beku, yang boleh menyumbat arteri.4. Diabetes

Pesakit diabetes sering mempunyai trigliserida tinggi dan paras HDL yang rendah. Asid lemak Omega-3 dari minyak ikan boleh membantu merendahkan trigliserida dan apoproteins (penanda diabetes) dan meningkatkan HDL, jadi makan makanan atau mengambil makanan tambahan minyak ikan boleh membantu pesakit diabetes. Satu lagi jenis Omega-3 asid lemak, ALA (dari flaxseed, misalnya) mungkin tidak mempunyai manfaat yang sama seperti minyak ikan. Sesetengah orang yang menghidap diabetes tidak boleh cekap menukarkan ANA kepada satu bentuk asid lemak omega-3 yang boleh digunakan badan. 
5. Rheumatoid arthritis (RA)
 
Kebanyakan kajian klinikal memeriksa makanan tambahan asid lemak Omega -3 untuk artritis telah memberi tumpuan kepada artritis reumatoid (RA), penyakit autoimun yang menyebabkan keradangan pada sendi. Beberapa kajian kecil telah mendapati bahawa minyak ikan membantu mengurangkan gejala RA, termasuk sakit sendi. Walau bagaimanapun, tidak seperti ubat-ubatan preskripsi , minyak ikan bukanlah untuk memperlahankan perkembangan RA , ttp  hanya untuk merawat gejala-gejala shaja. Kerosakan sendi masih berlaku.6. Systemic lupus erythematosus (SLE) 

Beberapa kajian kecil menunjukkan bahawa EPA dan minyak ikan boleh membantu mengurangkan gejala lupus, keadaan autoimun yang dicirikan oleh keletihan dan sakit sendi. Walau bagaimanapun, 2 kajian kecil mendapati minyak ikan mempunyai kesan ke atas lupus nephritis (penyakit buah pinggang yang disebabkan oleh lupus, satu komplikasi penyakit yang kerap. 


7. Osteoporosis

Beberapa kajian menunjukkan bahawa asid lemak Omega -3 boleh membantu meningkatkan tahap kalsium dalam badan dan meningkatkan kekuatan tulang , walaupun tidak semua keputusan adalah positif . Beberapa kajian juga menunjukkan bahawa orang-orang yang tidak mendapat cukup sesetengah asid lemak perlu ( terutamanya EPA dan asid gamma-linolenik [GLA], omega- 6 asid lemak) lebih cenderung untuk mempunyai kehilangan tulang daripada mereka yang mempunyai paras asid lemak yang normal. Dalam kajian ke atas wanita lebih 65 dengan osteoporosis, mereka yang mengambil EPA dan GLA tambahan mempunyai kehilangan tulang kurang lebih 3 tahun daripada mereka yang mengambil plasebo. Kebanyakan wanita juga mengalami peningkatan dalam kepadatan tulang. 


8. Kemurungan

Kajian telah mendapati hasil yang pelbagai sama ada mengambil Omega -3 asid lemak boleh membantu gejala kemurungan. Beberapa kajian telah mendapati bahawa orang yang mengambil Omega-3 asid lemak di samping preskripsi antidepresan mempunyai peningkatan yang lebih besar dalam gejala daripada mereka yang mengambil antidepresan sahaja. Kajian lain menunjukkan bahawa pengambilan omega -3 asid lemak membantu melindungi daripada kemurungan postpartom. Walau bagaimanapun, kajian lain tidak menemui manfaat. Kemurungan adalah penyakit yang serius dan anda tidak harus cuba untuk merawatnya sendiri. Jumpa doktor untuk mendapatkan bantuan.


9. Gangguan bipolar

Dalam suatu kajian klinikal 30 orang dengan gangguan dwipolar, mereka yang mengambil minyak ikan sebagai tambahan kepada rawatan preskripsi standard untuk gangguan bipolar selama 4 bulan mengalami sedikit perubahan mood berbanding mereka yang menerima placebo. 

10. Attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD)

Kanak-kanak dengan gangguan perhatian defisit / hiperaktif (ADHD ) mempunyai tahap asid lemak perlu yang rendah  ( termasuk EPA dan DHA). Dalam suatu kajian klinikal hampir 100 kanak-kanak lelaki ,yang mempunyai tahap yang lebih rendah daripada asid lemak omega -3 mempunyai lebih banyak masalah pembelajaran dan tingkah laku (seperti tantrums sabar dan gangguan tidur) daripada kanak-kanak lelaki dengan tahap asid lemak Omega -3 biasa. Makan makanan yang tinggi dalam Omega-3 asid lemak adalah pendekatan yang munasabah bagi seseorang yang mempunyai ADHD.11. Penurunan kognitif

Beberapa kajian menunjukkan bahawa kekurangan pengambilan asid lemak omega -3 dikaitkan dengan peningkatan risiko penurunan kognitif berkaitan usia atau demensia, termasuk penyakit Alzheimer. Ahli-ahli sains percaya omega -3 asid lemak DHA adalah perlindungan terhadap penyakit Alzheimer dan demensia.
 


12. Masalah kulit (psoriasis)

Dalam satu kajian klinikal, 13 orang dengan sensitiviti matahari dikenali sebagai foto dermatitis menunjukkan kurang sensitiviti kepada sinar UV selepas mengambil makanan tambahan minyak ikan. Walau bagaimanapun, pelindung matahari topikal adalah jauh lebih baik untuk melindungi kulit daripada kesan kerosakan matahari daripada omega -3 asid lemak. Dalam kajian yang lain 40 orang dengan psoriasis, mereka yang mengambil EPA dengan ubat-ubatan preskripsi memberi kesan lebih baik daripada mereka yang dirawat dengan ubat-ubatan sahaja. Walau bagaimanapun , kajian yang lebih besar daripada orang-orang dengan psoriasis mendapati tiada manfaat daripada minyak ikan.
 
13. Asma

Kajian menunjukkan asid lemak omega -3 untuk asma adalah bercampur-campur. Dalam satu kajian klinikal 29 kanak-kanak dengan asma, mereka yang mengambil makanan tambahan minyak ikan yang kaya dengan EPA dan DHA selama 10 bulan menunjukkan gejala yang berkurangan berbanding kanak-kanak yang mengambil plasebo.
15. Senggugut

Dalam satu kajian 42 wanita, mereka mempunyai kurang sakit haid apabila mereka mengambil makanan tambahan minyak ikan daripada apabila mereka mengambil plasebo.
Boleh dikatakan OMEGA GUARD adalah salahs atu supplement yang boleh dimakan oleh seisi keluarga dari peringkat kanak-kanak sehingga la ke peringkat warga emas. Tak rugi jika sebotol omega ada dalam almari rumah anda jika semua boelh mendapat manfaat dari kebaikannnya. Macam mana cara nk dapatkan OMEGA GUARD? Berita baik harga OMEGA GUARD dalam promosi bulan Disember. Hubungi saya di talian di bawah

Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM

Penghantaran ke seluruh malaysia adalah melalui pos.

1 comment:

balqisy baklee said...

baru tau omega ni pun sesuai utk yg ada masalah depression n bipolar.... tq ya kongsi info