Friday, June 24, 2016

Syarikat Vitamin Paling Kukuh dan Stabil di Dunia

Korang tau tak syarikat vitamin apa yang paling tua kat dunia ni? Kalau tak tahu takpe, meh ummi kasik cerita. 

Vitamin pertama dunia umur 101 tahun pada tahun ini (2016). Sampai sekarang pun vitamin tu masih lagi ada. Ianya adalah multivitamin Vitalea. Kalau korang nak tahu juga, asal usul perkataan vitamin yang digunapakai sampai ke hari ini adalah dari Vitalea tu la. Siapa yang makan Vitalea, kita geng la nampaknya. Multivitamin paling lama bertahan di dunia (dihasilkan pada tahun 1915), bangga sat menjadi pengguna setia vitamin tu :) Ummi pilih bukan sebarang pilih tau. Satu yang paling special Vitalea ni adalah vitamin semulajadi, bukan sintentik. Apa beza semulajadi dan sintentik?

Secara ringkas ini bezanya. Hampir 95% vitamin yang dijual di farmasi adalah bersifat sintetik. 


Jadi Vitalea ni keluaran syarikat mana? 

Syarikat Shaklee namanya. Aaaahaa, Shaklee semulajadi no 1 dunia ni dah bertapak sudah 60 tahun sejak ia ditubuhkan pada tahun 1956. Haaa lama kan? 

Bermula dari Vitalea - 1915 kemudian pencuci organic pertama dunia Basic H 1960 dan serbuk protin dari sumber non gmo iaitu ESP tahun 1972. 3 product ni pun masih bertahan sampai sekarang. 


Kenapa saya begitu percayakan Shaklee? 

Shaklee adalah pengeluar product supplement. Kalau diikutkan tak perlu buat ujian klinikal tapi sebab nak pastikan kualiti , Shaklee buat juga. Berapa ujian kualiti terhadap product? Nak buat ujian ni memerlukan kos yang tinggi tau. Tapi Shaklee laburkan beratus billion hanya untuk R&D. 


Eh bukan bab product je tau Shaklee mengekalkan prinsip semulajadi ni. Ianya termasuklah bangunan, pencahayaan bangunan. Head Office (HO) Shaklee di Pleasanton, California dibina cukup unik
  • Bangunan HO Shaklee ni didesign oleh syarikat arkitek terkenal Gensler
  • Konsep bangunan ni berdasarkan komitmen Shaklee iaitu "Living in Harmony with Nature"
  • Kebanyakan bangunan ini menggunakan benda semulajadi, termasuklah bahan-bahannya, warnanya, udaranya termasuklah cahaya yang digunakan di dalam bangunan ni
  • Karpet & dindingnya daripada bahan-bahan 'recycle'
  • Lampunya menggunakan teknologi 'motion sensors' yang mana ia akan hidup dan mati sendiri sekiranya ia dapat mengesan pergerakan (jimat tenaga elektrik)
  • Tidak ada 'aircond' di dalam bangunan ini - mereka cuma menggunakan udara semulajadi (pengudaraan dibuat oleh satu kipas gergasi & dari bawah lantai)
  • Pada waktu siang, bangunan ini menggunakan cahaya semulajadi daripada luar, kalau perasan dalam gambar tu ada banyak tingkap kaca. Tingkap kaca ni sebenarnya menggunakan 'electronic sensor' - di mana cahaya boleh tembus masuk sehingga 80% tapi still tak panas
  • Di sekeliling HO ni memang menghijau je - sebab Shaklee sangat komited dengan kempen menanam pokok


Inilah sebab kenapa begitu ramai yang percayakan Shaklee termasuklah ummi sekeluarga. Shaklee tak pernah mengecewakan kami baik dari segi faedah product yang kami makan mahupun dari segi pendapatan tambahan hasil dari menjadi Pengedar Shaklee. Kami makan dan kami kongsi.

Mahu jadi sebahagian dari ahli keluarga syarikat paling kukuh ni? Boleh hubungi ummi

Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, KuantanNo comments: