Thursday, December 1, 2016

Turunkan Power Mata Dengan Berkesan. Silap-Silap Tak Perlu Pakai Spek Dah

Siapa yang speky? Kita geng la nampaknya. Ummi ni bukan setakat rabun tapi silau juga.
Dulu-dulu memang tak boleh nak drive memalam...cahaya lampu neon tu nampak kembangggg je. Tak boleh nak agak jarak. Memang seksa juga la kan. Tapi masa g buat spek baru aritu, check power mata dah turun..silau pun dah kurang...waaahahah hepi tau.



Sebenarnya bukan ummi je yang alami penurunan power mata ni. Ada ramai lagi tau yang alami penurunan power mata. Kalau ikut teori tahap kerabunan akan meningkat setiap 6 bulan tau. 

Macam mana kami buat? 
Ahhhaaa inilah yang ummi nak share ni supaya uolss yang ada masalah rabun dan silau pun boleh kurangkan masalah tu. 

Sebelum tu, ummi nak cerita sikit. Macam mana kita boleh jadi rabun. Apa punca-punca yang membawa kita kepada malah rabun ni. 

Mata yang normal, semua bahagian retina akan terima imej. Orang kata mata sihat, So semua cahaya akan terfokus tepat ke retina. 

Tapi bila mata rabun ni, cahaya tu tak terfokus terus ke retina tapi pada kedudukan depan retina. Tak sampai target  la ibaratnya. Tu faktor utama yang menyebabkan kita nampak objek jauh tu kabur je.



Faktor lain? 

Keturunan. Menurut Prof Dr Muhaya kemungkinan seorang anak yang ibu bapanya menghidap rabun jauh untuk mengalami masalah sama ialah 40 peratus.


Tabiat suka membaca pada jarak dekat juga boleh dikatakan menyumbang kepada rabun jauh. 
Faktor nutrisi juga menyumbang kepada masalah rabun. Faktor pemakanan tertentu memainkan peranan dalam tahap kesihatan mata. Contohnya vitamin A diperlukan dalam proses biokimia di dalam retina mata.

Rawatan biasa untuk masalah rabun adalah
  • Pakai cermin mata
  • Guna kanta lekap 
  • Buat rawatan lasik
Rawatan lasik memerlukan kos yang tinggi tapi dah tak payah pakai spek. Itu ang syiok. Bagi mereka yang masih mencari alternatif untuk turunkan power mata, ummi cadangkan amalkan makan Carotomax. Inilah yang ummi amalkan. 


Untuk rabun jauh 






Baca juga >> 

Owh Mataku Rabun: Carotomax Shaklee untuk mata Terang


Nutritionist berpendapat, cara terbaik untuk mendapatkan Vitamin A adalah melalui beta carotene. Vitamin A dari carotomax adalah 100% dari beta carotene. Dan product yang baik tidak hanya mengandungi beta carotene tetapi juga mengangandungi Alpha carotene.

Nak cuba Carotomax yang best ni? 
Boleh klik link di bawah untuk order 


BUlan ni  (disember 2016) ada promosi tau. 
Jika jadi ahli Shaklee dan beli 150 uv dapat beli Carotomax Buy 1 FREE 1 .. nak tahu lanjut hubungi ummi  ya


SHAKLEE Independent Distributor
Nurul Aziyana (ID 886587)
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Indera Mahkota, Semambu, Air Putih, Permatang Badak, Bukit Rangin, KOTASAS, UIA, Kuantan



2 comments:

Amin Hakim said...

Saya risau dengan anak saya yang umur 2 tahun tu.. sepanjang masa pegang henfon, takut jadi rabun pulak nanti.. hmmm

nurul aziyana said...

aiman : btul kanak-kanak boleh ade potensi rabun kalu sentiasa ngadap gajet