Monday, September 1, 2014

Rancang kehamilan dengan 3 cara berkesan mengetahui waktu subur

Ingin hamil? Sedang dalam merancang kehamilan? Adakah anda tahu waktu yang paling tepat untuk mengadakan hubungan suami isteri bagi memungkinkan anda untuk hamil? Bagaimana anda tahu bila anda subur dan bila tidak subur? Anda mungkin tertanya-tanya jika anda atau pasangan anda tidak subur? Teruskan membaca untuk meningkatkan peluang anda untuk hamil dan mendapatkan bantuan untuk masalah kesuburan. Entri ini memberi kupasan lanjut mengenai 3 cara berkesan untuk mengetahui bila waktu subur isteri. Dengan menggunakan 3 cara ini, suami isteri boleh menjawab persoalan-persoalan di atas, jadi teruskan membaca.
Purata kitaran haid biasanya berlangsung 28 hari. Tetapi kitaran normal boleh berbeza-beza 21-35 hari. Jumlah masa sebelum ovulasi berlaku adalah berbeza bg setiap wanita dan juga boleh berbeza dari bulan ke bulan pada wanita yang sama.

Pengetahuan mengenai bahagian kitaran adalah penting kerana ia adalah tempoh apabila ovulasi dan kehamilan boleh berlaku. Selepas ovulasi, setiap wanita (kecuali dia mempunyai masalah kesihatan yang memberi kesan kepada tempoh beliau untuk hamil) akan mempunyai tempoh masa 14 hingga 16 hari. Mengetahui bila waktu paling subur akan membantu isteri untuk hamil.

Berikut adalah 3 cara untuk untuk mengetahui waktu subur isteri:- 

Cara #1: Kaedah suhu basal badan
Suhu basal badan adalah suhu anda berehat sebaik sahaja anda terjaga pada waktu pagi. Suhu basal badan seorang wanita naik sedikit apabila ovulasi. Jadi dengan merekodkan suhu ini setiap hari selama beberapa bulan, anda akan dapat meramalkan hari yang paling subur.


Suhu ini berbeza di antara wanita. Secara purata sebelum ovulasi suhu adalah sekitar 36-37 darjah celcius. Selepas ovulasi kebanyakan wanita mempunyai suhu oral antara 37-38 darjah celcius. Kenaikan suhu boleh berlaku secara tiba-tiba atau beransur-ansur selama beberapa hari. Hampir semua wanita telah berlaku ovulasi dalam tempoh tiga hari selepas suhu mereka meningkat. Suhu badan kekal pada peringkat yang lebih tinggi sehingga tempoh haid anda bermula.

Jadi bila waktu yg tepat untuk hamil?

  • Dua hingga tiga hari sebelum anda mencapai suhu titik tertinggi (ovulasi) dan 
  • 12 hingga 24 jam selepas ovulasi 

Sperma manusia boleh hidup sehingga tiga hari di dalam badan wanita. Sperma boleh mensenyawakan telur pada bila-bila pada masa itu. Jadi, jika anda melakukan hubungan seks tanpa perlindungan beberapa hari sebelum ovulasi, anda boleh hamil.

Pastikan ketika mengambil suhu badan, lakukannya pd waktu yg sama setiap hari. Elakkan melakukan perkara berikut bagi mengelakkan bacaan suhu yg tidak tepat

  • Minum arak malam sebelum 
  • Menghisap rokok malam sebelum 
  • Mendapat tidur malam yang sedikit 
  • Demam panas 
  • Melakukan apa-apa aktivti pada waktu pagi sebelum anda mengambil suhu anda - termasuk pergi ke bilik air dan bercakap di telefon 

Cara #2: Kaedah Kalendar 
Ini melibatkan catatan kitaran haid pada kalendar untuk lapan hingga 12 bulan. Hari pertama period adalah dikira Hari 1 dalam Circle pada kalendar. Panjang kitaran anda mungkin berbeza-beza dari bulan ke bulan. Jadi tulis jumlah bilangan hari ia berlangsung setiap kali. Menggunakan rekod ini, anda boleh menemui hari-hari anda paling subur dalam bulan lebih awal.

contoh 12 kitaran haid (bacaan untuk 12 bulan)

Untuk mengetahui hari pertama apabila anda paling subur, tolak 18 daripada jumlah bilangan hari dalam kitaran terpendek anda. Ambil nombor baru ini dan mengira bermula dari hari pertama haid hingga seterusnya. Contoh cycle terpendek adalah 27 hari, jadi 27-18 = 9. Kira dari hari pertama sampai hari ke 9. Tandakan X pada tarikh ini di kalendar anda. X ini menandakan hari pertama anda mungkin menjadi subur. bermakna hari ke 9 adalah ahri pertama anda mungkin subur.

Untuk mengetahui hari terakhir apabila anda paling subur pula, tolak 11 daripada jumlah bilangan hari dalam kitaran terpanjang anda. Dalam kes tadi, 36-11 = 25. Ambil nombor baru ini dan mengira bermula dari hari pertama haid hingga seterusnya. Tandakan satu X melalui tarikh ini di kalendar anda. Masa antara kedua-dua Xs adalah tempoh anda yang paling subur.
Kaedah ini diguna terutamanya bagi mereka yang mempunyai kitaran yang tidak sama setiap bulan.


Contoh haid hari pertama adalah pada 9 Sept, jadi hasil kiraan tadi dikira bermula dari 9 Sept. Dalam kes ini tempoh subur adalah di antara 17 Sept hingga 3 Oct.

Cara #3: Kaedah mukus serviks

Kaedah ini melibatkan perubahan mukus serviks anda sepanjang bulan. Hormon yang mengawal kitaran haid juga menukar jenis dan jumlah lendir sebelum dan semasa ovulasi. Selepas tempoh haid anda, biasanya terdapat beberapa hari ketika tidak ada lendir hadir atau "hari kering." Apabila telur mula matang, peningkatan lendir dalam faraj muncul di pembukaan faraj dalam bentuk putih atau kuning dan keruh serta melekit. Lendir yang paling bnyk (segumpal besar) berlaku sebelum ovulasi. Sepanjang "tempoh basah" lendir menjadi jelas dan licin, seperti putih telur mentah. Kadang-kadang ia boleh diregangkan. Ini adalah tempoh anda paling subur.


Kira-kira empat hari selepas hari basah perubahan lendir berlaku lagi. Ianya akan berkurang dan menjadi melekit serta keruh.
Gambarkan perubahan dalam lendir anda pada kalendar. Labelkan hari, "Sticky", "kering" atau "basah." Tempoh paling subur adalah di antara tanda pertama kelembapan selepas haid atau sehari atau dua sebelum kelembapan bermula.

Mana satu cara yang yang paling berkesan untuk digunakan? Gabungkan ketiga-tiga kaedah untuk mendapatkan tempoh atau hari subur anda yang paling berkesan. Diharapkan 3 cara untuk mengetahui waktu subur ini membantu pasangan suami isteri merancang kehamilan dan berjaya hamil dalam tempoh yang pendek.

Untuk mengetahui apakah vitamin yang membantu menambahkan kesuburan suami isteri, boleh rujuk entri-entri di bawah

Ingin mudah hamil?? Tingkatkan Kesuburan Lelaki dengan Meningkatkan Bilangan dan Kualiti SpermaGLA Complex dan CoqHealth: Cara cepat hamil bagi pasangan 30an
TOP 5 Vitamin agar cepat hamil
Rahsia ingin hamil

Untuk maklumat lanjut boleh hubungi saya di talian berikut: 
Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar Shaklee Kuantan
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM, Taman Polo


No comments: