Tuesday, October 28, 2014

Bahaya jangkitan keputihan kepada suami | Atasi masalah keputihan dengan segera

Keputihan juga boleh berjangkit kepada suami. Keputihan iaitu lelehan lendir yang berwarna samada putih, cream atau kelabu yang keluar dari faraj wanita.Ada 2 jenis keputihan yang perlu diketahui iaitu keputihan biasa dan keputihan serius yang mendatangkan mudarat tidak kira kepada wanita tersebut mahupun kepada suaminya. Dianggarkan 75% wanita yang mengalami keputihan adalah mereka yang telah berkahwin. Jadi, keputihan serius turut mendatangkan bahaya kepada suami.


Seperti yang disebut, ada 2 jenis keputihan

 1. Keputihan biasa (fisiologis) - biasanya keluar sebelum menstrual dan ketika waktu subur, tidak berbau, tidak menyebabkan gatal dan biasanya berwarna putih. Ianya normal di kalangan wanita. 
 2. Keputihan serius (patologik) - agak kronik di mana lendir berwarna kuning, kelabu atau hijau. Sedikit kental, baunya busuk dan menyebabkan kegatalan. Jangkitan kuman telah berlaku. 
Apakah faktor penyumbang keputihan? 
 • Kebersihan - keadaan faraj yang lembap boleh menggalakkan pertumbuhan bakteria dan mikroorganisma. Jika tidak dijaga kebersihan terutama selepas membuang air kecil dan melakukan hubungan intim, faraj senang untuk mendapat jangkitan. 
 • Hormon - hormon yang tidak seimbang boleh mencetus berlakunya keputihan. Elakkan keadaan stress yang boleh menggangu keseimbangan hormon.
 • Gaya hidup - gaya hidup yang tak sihat seperti amalan seks rambang
 • Kesihatan - Pesakit kencing manis boleh menggalakkan pertumbuhan kulat di bahagian faraj kerana kandungan gula tinggi dalam darah. Pesakit leukemia dan kanser juga boleh mengalami keputihan. 
Kenapa jangkitan keputihan bahaya kepada suami?

Keputihan yang serius dan tidak dirawat, biasanya keputihan yang berpunca dari jangkitan bakteria candida albicans boleh berjangkit kepada suami selepas hubungan kelamin dilakukan. Menurut Dr Zubaidi, tanda-tanda suami turut mendapat jangkitan adalah :-
 • Kegatalan atau rasa pedih pada batang zakar 
 • Ruam merah pada kepala zakar
 • Bengkak pada kepala zakar
 • Rasa sakit ketika melakukan hubungan intim dengan isteri
 • Pedih dan rasa sakit ketika buang air kecil 
 • Kulit zakar menggelupas
Apa yang lebih bahaya, fungal boleh masuk ke dalam saluran darah dan boleh merebak ke organ yang lain termasuk otak terutama lelaki yang mempunyai sistem imun yang rendah seperti mereka yang mengidap diabetes, kanser, pesakit buah pinggang. 

Pada isteri pula, jika keputihan kronik ini tidak dirawat ianya boleh menyebabkan kemandulan dan penyakit kanser rahim. Jika dibiarkan lama tanpa rawatan, proses rawatan menjadi lebih sukar. jadi adalah penting untuk merawat dengan segera.

Cara cegah dan rawat keputihan

Amalkan kebersihan diri, pastikan faraj sentiasa kering. Tuala wanita haruslah kerap ditukar jika sedang haid dan basuh bersih selepas hubungan intim. Cara atasi keputihan dengan product Shaklee adalah dengan Alfalfa Complex dan Garlic. Alfalfa Complex - bersifat antikulat kerana kaya dengan klorofil. Juga menstabilkan kandungan asid dalam badan. Alfalfa juga membantu menyelesaikan masalah faraj yang longgar kerana ia bertindak seolah-olah seperti kacip fatimah. Alfalfa juga bertindak sebagai agen detox dalam badan yang membuang angin dan toksik. 

Garlic Complex - Bahan alicin dalam garlic bertindak sebagai antibiotik semulajadi dan antikulat yang boleh memusnahkan bakteria penyebab keputihan. Garlic boleh membantu masalah keputihan pada wanita hamil kerana wanita hamil tidak disarankan untuk mengambil alfalfa. Garlic boleh mengurangkan masalah gatal dan meningkatkan imun sistem


Perkongsian testimoni pengguna vitamin Shaklee untuk keputihan 
Nak hilangkan masalah keputihan yang membelenggu diri? Bertindak segera. Anda bukan sahaja menyelamatkan diri sendiri, tapi juga menyelamatkan suami. Jangan biar suami dapat penyakit sama. Sayangi diri dan sayangi suami. Hubungi saya untuk mendapatkan Alfalfa Complex dan Garlic Complex 

Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar Shaklee Kuantan, Pahang
Pengeposan SELURUH MALAYSIANo Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM


1 comment:

Irda Bay said...

Keputihan ni memang amat tidak menyelesakan. Ada sesetengah wanita yg sampai kurang keyakinan diri untuk melakukan hubungan intim dengan suami akibat keputihan ni. Tapi Garlic Complex tu memang sangat-sangat membantu terutamanya untuk kurangkan bakteria jahat yg menyebabkan keputihan.. :)