Friday, October 17, 2014

Beza ESP dan Cinch Shake | Mana perlu ambil untuk bantu KURUS dan TURUNKAN BERAT BADAN

Apa beza ESP dan Cinch Shake kalau nak kurus dan turun berat badan? Ada yang amik ESP pun boleh kurus. Cinch Shake pulak memang ada dalam set kurus lengkap Shaklee, so memang product untuk bantu dalam turun berat badan. Jadi, sebenarnya yang mana satu yang lebih sesuai nak ambil kalau nak kurus, CINCH atau ESP? Kalau ambil kedua-duanya macam mana pulak, double effect ke?

Saya bantu anda buat keputusan yang BETUL jika anda benar-benar serius nak kurus dan turunkan berat badan. 

Beza ESP dan CINCH Shake


ESP (Energizing Soy Protein) 

ESP adalah sumber protin soya non-GMO yang mengandungi 9 asid amino penting (histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan and valine)  yang diperlukan badan. Badan kita tak hasilkan asid amino ya. Jadi kita kena ambil dari sumber luaran. 

Kenapa asid amino penting? Dan kenapa kena cukup 9? Untuk info, asid amino ni adalah unit asas bagi protin. Semua asid amino ni ada tugasnya masing-masing. Pembentukan sel, hemoglobin, perlindungan otot, pemulihan tisu, pembentukan kolagen dan elastin kulit, peningkatan daya tumpuan adalah antara fungsi asid amino.


Untuk kurus dan turunkan berat badan, protin memainkan peranan yang penting kerana proses pembakaran lemak memerlukan protin dan karbohidrat. Tak cukup protin, bukan lemak yang dibakar..tapi anda bakal kehilangan jisim otot yang lebih penting untuk nak dapatkan shape yang cantik. Mana nak cun kalau kurus sebab tak makan nasi tapi otot-otot menggeleber kan.

Kenapa ada pengguna ambil ESP kesannya kurus? 
Jawapannya mudah sahaja. Selain daripada tindakan protin untuk pembakaran lemak tadi, istimewanya ESP ni ialah kandungan indeks glisemik (GI) yang rendah iaitu 39 sahaja. Bila GI rendah, kita akan rasa kenyang dalam tempoh yang lama kerana pembebasan gula dalam tempoh yang perlahan. Jadi breakfast dengan ESP memang berupaya untuk buat kita lebih kenyang tanpa perlu turun cafe makan nasi lemak atau roti canai. Tapi perlu diingat ESP bukan meal replacement
sebab ESP tidak cukup kandungan vitamin (hanya ada sebahagian vitamin B, kalsium dan beberapa mineral lain)


Cinch Shake 

Cinch Shake adalah 'meal replacement' dan memang merupakan sebahagian dari program diet sihat shaklee. Maknanya bila tiba waktu makan, boleh gantikan Cinch Shake instead of makan nasi sebab setiap hidangan Cinch Shake menyumbang sebanyak kira-kira 270 kalori, 35 gram karbohidrat, 24 gram protein, 3 gram lemak dan 6 gram serat makanan larut. Nah, lengkap seperti 1 hidangan nasi dan lauk.



Cinch diperkaya dengan LEUCINE. Apa kepentingan leucine untuk kurus? 
Fungsi utama leucine adalah mengekalkan otot semasa berdiet. Bila otot kekal, metabolisme kita tinggi..jadi kita boleh maintain berat badan sebab otot sentiasa bekerja untuk bakar lemak. Kalau otot hilang, nak bakar lemak dengan apa? Itu yang terjadinya kesan yoyo. Turun berat badan tapi lepas tu cepat je nak naik balik. Lepas tu kita usahalah semula nak kurus, penat la kan..stress lagi. Rugi..rugi..


Baca link INI untuk fungsi Leucine menguruskan badan

Jadi memang boleh kurus bila amik Cinch?
Jawapan yang ini pun mudah juga. YA. Dengan syarat, konsisten, disiplin dan lakukan pergerakan otot kerana leucine lebih berkesan bila bertindak dalam keadaan otot sedang bekerja, jadi proses pembuangan lemak akan lebih efisien. Jangan lah minum CInch Shake lepas tu gi bantai nasi 2 pinggan.
Dan benda yang paling asas dalam menurunkan berat badan adalah bersenam. Bersenam lah sekurang-kurangnya 3x seminggu. Takde istilah kurus tanpa senaman dan jaga pemakanan. Kurus bukan semata untuk cantik tapi apa yang penting untuk sihat sebab kegemukan boleh mengundang banyak penyakit bahaya yang boleh membawa maut.

Diringkaskan beza di antara ESP dan Cinch dalam jadual di bawah. Jadi mana yang sebetulnya diambil untuk kurus, ESP atau CINCH SHAKE? Jawapannya adalah berdasarkan kepada perbandingan kandungan dan fungsi bagi keduanya, CINCH SHAKE adalah pilihan yang lebih baik jika betul anda SERIUS nak kurus.  Cuma jika anda merupakan ibu yang menyusu badan, disarankan pengambilan ESP kerana ibu menyusu memerlukan kalori lebih tinggi dari mereka yang tidak menyusu dan juga kandungan kalsium lebih tinggi dalam ESP berbanding Cinch Shake.



Ada 3 perisa bagi Cinch Shake yang boleh dipilih iaitu
  • Vanilla
  • Cofee Latte
  • Chocolate
Kesemuanya memberi rasa yang yummy. Untuk order, boleh klik button di bawah. Peringatan: Hubungi saya terlebih dahulu sebelum buat pembelian jika ingin nikmati discount 20-30% dengan register ahli Shaklee 


Setelah pembelian dibuat, jangan lupa untuk hubungi saya bagi mendapatkan konsultasi exclusive hanya untuk pelanggan saya 


Nurul Aziyana (ID 886587) - Pengedar Shaklee Kuantan, Pahang
No Tel: 012-9576172
Email: ummi_anayiza@yahoo.com
COD area: Semambu, Air putih, Beserah, KOTASAS, POLISAS, UIA Kuantan, IM

5 comments:

Zack said...

Patut la tak kurus2. Tak kena suap dgn cinch lg rupa2nya

mazffa mohd said...

Saya belom amik cinch... Nak cuba jugak biar lemak ni terhapus... Huahuahua...

Surya Baizura Mustafa said...

Teruja baca entri ni, wpun bukan bantu sy yg sedia kurus, tp mmbntu sy untuk kongsi pd yg mmerlukn.. entri yg kemas

Hasyireen Abdul Halim said...

Nak try ambil cinch pulak la

yatie said...

Nice sharing sis...baru jelas perbezaan ESP dan cinch untuk kurus!